Israelin uusi hallitus haastavassa tilanteessa, Shalom 2/2023

Israelin uusi Netanyahun johtama hallitus on joutunut erittäin vaikean tilanteen keskelle.

Iranin ydinaseen kehittäminen etenee ja myös Israelille vihamielisten ryhmien aseistaminen sekä Iranin ja Venäjän läheinen yhteistyö on uhka Israelille. Ukrainan tilanne kiristää myös Israelin asemaa Iranin aseistaessa Venäjää jopa mahdollisesti ballistisilla ohjuksilla ja droneilla nyt ja tulevaisuudessa. Iran saa Venäjän asekaupoilla merkittäviä tuloja, joita se voi käyttää oman aseteknologiansa kehittämiseen, testaamiseen ja uuden kaluston hankkimiseen. Lisäksi Venäjän ja Iranin yhteistyö voi vaarantaa Israelin sotilasoperaatiot Syyriassa tai Iranissa. Venäjällähän on ilmatorjuntaohjuksia Syyrian alueella.

Venäjän suhteen Israel on ollut tähän mennessä hyvin varovainen johtuen Israelin halusta olla ärsyttämättä sitä ja siten vaikeuttaa omia operaatioitaan Syyriassa ja Iranin suunnalla. Nyt kuitenkin Venäjän yhteistyö Iranin kanssa sekä Ukrainaan suunnattu silmitön hyökkäys- ja tuhoamisoperaatio ovat saaneet Israelin toimimaan kulissien takana. Israel tukee Ukrainaa ja suunnittelee jopa Ukrainan aseistuksen vahvistamista tulevaisuudessa. Israel ei halua Ukrainan häviävän sotaa.

Iranin ydinaseohjelman tuhoamista Israelin uusi hallitus valmistelee avoimesti. Iskun mahdollisuus Iranin ydinasekohteisiin on mahdollinen milloin tahansa. Nykyinen hallitus ei ole valmis hetkeäkään epäröimään iskun suhteen, jos se katsoo sen välttämättömäksi. Samanaikaisesti Israel suorittaa, valmistelee ja suunnittelee erilaisia iskuja Iranin ase- ja ammuskuljetuksia vastaan mm. Syyriassa.

Useat palestiinalaisten terrori-iskut ovat järkyttäneet Israelin yhteiskuntaa. Israelin uusi hallitus on luvannut olla kovaotteinen terrorismin vastaisessa toiminnassa. Siksi se on ryhtynyt toimiin, jotka kohdistuvat sekä terroristeihin että heidän perheisiinsä. Terroristien perheiden koteja tuhotaan ja sosiaaliturva ja muu vastaava apu evätään. Tämän on aiheuttanut vastustusta Yhdysvaltain hallituksessa, sillä demokraattisessa puolueessa on merkittävä palestiinalaismyönteinen siipi, joka ei voi sietää Israelin toimenpiteitä.

Toisaalta USA:n juutalaiset ovat monella miljoonalla äänellä ratkaisevassa asemassa maan keskeisissä vaaleissa. Heidän suututtamisensa maksaisi demokraattiselle puolueelle vaalitappion missä tahansa valtakunnallisessa vaalissa. USA:n n. 6 milj. juutalaisesta n. 90 % äänestää perinteisesti demokraattista puoluetta. Bidenin hallinto on enemmän tai vähemmän salaisesti uhannut leikata USA:n tukea Israelille, jos Israelin nykyhallinto toimii USA:n mielestä liian jyrkästi palestiinalaisia kohtaan. Aika näyttää, miten näiden maiden suhde kehittyy ja voiko se jopa kriisiytyä.

Israelin nykyhallinnolta vaaditaan erityistä viisautta, taitoa ja ymmärrystä toimia niin, ettei Israelin asema vaarannu tai heikkene Lähi-idän tapahtumien keskellä. Samoin suhde USA:han ja Venäjään ovat haasteelliset. Aika näyttää kuinka tilanteet kehittyvät? Tärkeintä on, ettei Jumala hylkää kansaansa, joka elää Hänen armossaan ja parannuksenteossaan.

Shalom -terveisin,
Ilkka Vakkuri