Israelin kohtalonhetket käsillä?

Shalom-lehden 3/2024 pääkirjoitus


Israelia on painostettu keskeyttämään Hamasia tuhoava Gazan sotaretki. Maan joutuminen painostuksen kohteeksi ei ole mitenkään uusi asia. Nyt on uutta, että USA:n nykyinen hallinto on mukana painostuksessa. Se herättää huolta USA:n jatkuvan tuen suhteen Israelille. Vaatimukseen kuuluu sekä tulitauko, että ns. kahden valtion malli. Molemmat ovat Israelille ongelmallisia. Israel haluaa panttivangit vapaiksi, mutta ei millä tahansa ehdoilla. Se ei halua tulitaukoa, jonka aikana Hamas vahvistuisi ja ehtisi uudelleen organisoida joukkonsa ja taktiikkansa. Israel ei halua kahden valtion mallia, jos se vaarantaa maan tulevaisuuden ja turvallisuuden.


Israelin kannalta olisi tärkeää jatkaa sotilasoperaatiota Egyptin ja Gazan väliselle rajalle. Juuri siellä ovat Hamasin käyttämät salakuljetustunnelit ja osa sen asevarastoista. Jos Israel ei saa tunneleita tuhottua niin aseiden ja tarvikkeiden salakuljetus Gazaan jatkuu Hamasin toimesta. Tämä muodostaa Israelin kannalta jatkuvan uhan. Israel haluaa estää mahdolliset terrori-iskut Gazasta tukkimalla vaarallisen materiaalin pääsyn Gazaan. Omaa Gazan vastaista rajaansa Israel valvoo nyt tehostetusti. Ongelmana ei ole vain kuinka tuhotaan Egyptin ja Gazan väliset salakuljetustunnelit, vaan kuinka estetään salakuljetus pysyvästi.


Israel pyrkii välttämään monen rintaman sotaa. Siksi se on tehnyt ennalta ehkäiseviä iskuja Libanoniin ja Syyriaan niihin kohteisiin, jotka ovat sille sotilaallinen uhka. Se pyrkii estämään sekä joukkojen että materiaalin keskittämistä rajojensa läheisyyteen samoin kuin myös pitkänkantaman aseiden ryhmityksiä. Samaan aikaan Israel huolestuneena tarkkailee Iranin ydinaseen kehittämisprojektia, joka on jo pitkällä. Maa on varannut kaikki mahdolliset keinot käyttöönsä Iranin ydinaseuhan torjumiseksi. Mitään keinoja ei ole poislaskettu. Kysymyshän on Israelin olemassaolosta.


Israelin suhde USA:han on erityisen tarkkailun kohteena. Ei liene mikään salaisuus, että Donald Trump on erityisen suosittu Israelissa USA:n seuraavaksi presidentiksi. Israelilaisten selvä enemmistö koki jo Trumpin ensimmäisen kauden Israel-myönteiseksi. Erityisesti USA:n suurlähetystön siirto Jerusalemiin ja Trumpin monet muut toimenpiteet sekä ehdoton tuki Israelille koettiin tärkeäksi. Israelilaiset oppivat luottamaan Trumpiin, joka teki mitä sanoi. Trumpia pidetään Israelissa sanansa mittaisena miehenä ja hänet koetaan turvallisena vaihtoehtona USA:n seuraavaksi presidentiksi. Nykyiseen USA:n hallintoon ei juuri luoteta. Bidenin hallinnon politiikkaa pidetään häilyvänä, heikkona ja epävarmana. Lähi-idässä arvostetaan päättäväisyyttä, sitkeyttä, kestävyyttä, johdonmukaisuutta ja voimaa. Nämä kriteerit koetaan täyttyvän paremmin Trumpin kohdalla kuin Bidenin.


Tärkeintä on nyt rukoilla pysyvää rauhaa Israelille. Sen voi rauhanruhtinas ja Messias yksin lopulta tuoda kansalleen. Tärkeää on myös tukea Israelia kaikin tavoin. Tässäkin Shalom -lehdessä on jälleen mainittu Israelin Ystävät ry:n tärkeimmät avustuskohteet. Muista tukea myös uskonveljiämme ja -sisariamme Israelissa. Hekin tarvitsevat tukeasi Messiaan nimessä.

Shalom-terveisin,
Ilkka Vakkuri

Israelin Ystävät ry:n avustuskohteet