Odotettu Iranin kostoisku

Israelin Ystävät ry:n kautta vapaaehtoistyössä oleva Harri Lindell kirjoittaa elämästä ja kokemuksista paikanpäältä Israelista.

Suomen Ulkoministeriöltä tuli sähköpostiin ja tekstiviestillä tieto alkaneesta Iranin kostoiskusta Israelia kohtaan. Kosto on seurausta iskusta Syyriasta konsulaatin viereiseen rakennukseen, jossa kuoli Iranilaisia kenraaleita.

Iran laukaisi 13.-14.4. välisenä yönä yli 200 lennokkia ja ohjusta Israelia kohden. Ohjukset ovat ballistisia ohjuksia, jotka ovat tuhovoimaltaan ihan eri luokkaa kuin terroristijärjestö Hamasin lähettämät omatekoiset raketit.

Olen vapaaehtoisena työntekijänä Tel Avivin kupeessa Holonin kaupungissa autististen ihmisten sairaalassa vuoden. Saavuin tänne 12.3 tiistaina. Sunnuntaiaamu 14.4., viikon ensimmäinen arkipäivä, käynnistyy sota-aamuun.

Ohjeita pommisuojaan siirtymiselle

Ulkoministeriöltä ja talon johdolta on tullut ohjeita, jos hälytys tulee ja on aika siirtyä pommisuojaan. Pitää seurata paikallisviranomaisten tiedotteita, selvittää lähin pommisuojan sijainti ja ilmoittaa tilanteesta läheisille Suomeen. Aikaa siirtymiseen pommisuojaan on minuuttikolmekymmentä sekuntia. Viime yö. 14.4. nukuin ulkovaatteet päällä ja selkäreppuun pakattuna jotakin pientä, passin ja rahojen lisäksi. Ulkoa kuuluu vain tasainen noin 3 minuuutin välein Tel Avivin kentältä nousevien lentokoneiden nousuäänet. Epävarmuus mitä seuraavaksi? Eskaloituuko Iranin isku kuinka laajaksi tällä alueella? Tämä selviää lähipäivien aikana, mitä tuleman pitää.

Harri Lindell

Hälytysajoneuvot lähtevät naapurista. Magen David Adom on Israelissa toimiva, Punaista Ristiä vastaava kansallinen järjestö.