Mikä ratkaisuksi Lähi-idän konfliktiin?

Shalom-lehden 2/2024 pääkirjoitus

Lähi-idän kuohunnassa ei ole mitään uutta. Ydinasesuurvaltojen sekaantuminen Lähi-idän kuohuntaan tekee asiasta kuitenkin poikkeuksellisen vaarallisen. Venäjä ja Yhdysvallat toimivat hyvin aktiivisesti Lähi-idän alueella. Myös Kiinalla on jalkansa ovenraossa. Iranin tiedetään olevan jo hyvin pitkällä oman ydinaseen kehittämisprojektissa. Nykyisessä maailmantilanteessa jännitettä lisää Venäjän mahdollisuus avustaa ketä se haluaa ydinaseen saamiseksi. Tämän lisäksi Venäjä voi sijoittaa omia ydinaseitaan jonkin Lähi-idän maan alueelle, kuten se on tehnyt Valko-Venäjän kohdalla. USA:n liittolaismaat Lähi-idässä ovat olleet huolissaan USA:n sotilaallisen voiman uskottavuuden heikkenemisestä ja maan hallinnon heikkoudesta osoittaa lujuutta ja määrätietoisuutta toiminnassaan Lähi-idässä ja muualla.

USA:n liittolaiset toivovat siltä todellista johtajuutta ja suuntaavat katseensa tämän vuoden presidentinvaaleihin. Esim. Lähi-idässä toivotaan yleisesti Donald Trumpin voittavan vaalit ja johtavan määrätietoisesti USA:ta ja sen liittolaisia. Israelissa ollaan hyvin turhautuneita Bidenin hallintoon ja USA:n kyvyttömyyteen Israelin johdonmukaisessa tukemisessa. Bidenin ajamaa kahden valtion mallia ei juuri kukaan Israelissa kannata. Eikä sen onnistumiseen usko sellaisenaan Lähi-idän konfliktin mikään osapuoli.

Tarvittaisiin joku uusi ehdotus tai vaikka Trumpin esittämä suunnitelma, jossa johtavat arabimaat rahoittaisivat palestiinalaisalueen taloudellisen nousun. Ne myös takaisivat terrorismin kurissa pitämisen ja äärijärjestöjen lakkauttamisen palestiinalaisalueilla. Palestiinalaisille osoitettaisiin sellainen alue, joka olisi Israelin kannalta turvallinen ja valvottavissa. Kun palestiinalaisalueen talous alkaisi kohota yhteistyössä Israelin, USA:n ja johtavien arabimaiden ponnistusten kanssa, niin palestiinalaisten äärijärjestöiltä katoaisi kannatus asteittain.

Bidenin ehdottama kahden valtion malli nykyisillä rajalinjoilla olisi Israelin turvallisuuden kannalta suuri uhka. Israelilla ei ole varaa siihen, että sen kylkeen perustettaisiin itsenäinen palestiinalaisvaltio, joka voisi koska tahansa toteuttaa terrori-iskuja Israelin alueelle. Siksi Israel haluaa varmistaa, että jos jonkinlainen palestiinalaisvaltio syntyisi, sillä ei voisi olla itsenäistä ulko-, turvallisuus-, tai maanpuolustuspolitiikkaa. Israelin on pakko kontrolloida ja hallita vähintäänkin kuten nyt Länsirannan palestiinalaisalueen turvallisuutta ja sotilaallista toimintaa. Muuten Israel ”sahaa itseltään turvallisuusoksan poikki” vaarantaen oman turvallisuutensa ja tulevaisuutensa.

Israelin nykyhallitus ja Israelin väestö yleensä eivät luota Bideniin ja hänen hallitukseensa kovinkaan paljon. Siksi Israelissa odotetaan USA:n hallinnon vaihdosta. Tapahtuuko näin, se nähdään tämän vuoden marraskuussa. Sitä ennen on mahdollista tapahtua monia pahoja asioita. Siksi nyt Israelin kansa tarvitsee rukousta ja tukea vaikeiden aikojen keskellä! Ole sinäkin avustamassa Israelia Israelin Ystävät ry kautta kaikilla mahdollisilla tavoin, kun Raamatun ennustukset täyttyvät silmiemme edessä.

Shalom-terveisin,

Ilkka Vakkuri