Shalom-lehti 6/2023

Israelissa on eletty erittäin haastavia aikoja: Inflaatio on syönyt ihmisten maksukykyä, asuntojen ja vuokrien hinnat ovat karanneet käsistä, erityisesti nuorilla perheillä on vaikeaa asumisen ja elämisen kulujen kanssa, erilaiset terroriteot ja hyökkäykset ovat jatkuneet, Iranin ydinohjelma on edennyt, monet Israelin luontaiset viholliset kuten Iran ja Saudi-Arabia ovat lähentyneet.


Tämän kaiken keskellä USA:n johto on toistuvasti uhannut Israelia, että jos sen hallitus ei toimi Bidenin hallituksen haluamalla tavalla niin USA:n tuki Israelille supistuu. Samaan aikaan USA:sta tulevat amerikanjuutalaisten avustukset ovat merkittävästi vähentyneet, koska amerikanjuutalaiset ovat pääasiassa demokraattisen puolueen äänestäjiä. He eivät pidä Netanyahun oikeistohallituksesta eikä sen viimeaikaisista pyrkimyksistä heikentää Israelin Korkeimman oikeuden valta-asemaa.

Vaikka Netanyahu perääntyi hankkeestaan toistaiseksi, niin yrityksen vaikutukset ovat vielä olemassa. Se on jakanut kansan ennen näkemättömällä tavalla kahteen leiriin ja aiheuttanut USA:sta tulevan tuen – erityisesti USA:n juutalaisväestöltä – vähenemistä. Tästä kärsivät myös Israelin Ystävät ry:n erilaiset avustuskohteet. Israelin turvallisuuskysymyksissä Netanyahu ja hänen hallituksensa ovat kuitenkin olleet vahvoilla. Tämä oli varmasti suurin syy, miksi Netanyahu voitti viime vaalit. Hänen hallituksensa on ainakin toistaiseksi hoitanutkin maan turvallisuutta lupaustensa mukaan tehokkaasti ja suunnitelmallisesti.

Olen ollut mm. Beit Singerin lastenkodin apulaisjohtajan Ariel Roskowskyn kanssa Suomen kiertueella ja todennut Israelin ystävien auttamisen halun. Israelissa on huutava tarve tälle avulle. Messiaaniset seurakunnat ovat erityisen ahtaalla, koska ääriortodoksit vainoavat heitä ja myös tuki Amerikasta on hiipunut ratkaisevasti. Messiaanisten juutalaisten tukeminen ei ole koskaan ollut kovin suosittua Israel -järjestöissä. Haastavina aikoina, kuten nyt, kristitytkin Israel-järjestöt pyrkivät säilyttämään välinsä Israelin hallintoon, jossa ortodoksijuutalaisilla on merkittävä asema. Mutta tällöin laiminlyödään uskonveljien ja -sisarien tukeminen.


Ole sinä, Shalom-lehden lukija, erilainen ja tue varsinkin tänä aikana messiaanisten juutalaisten toimintaa ja kallisarvoista työtä lehdessä olevan tilillepanolomakkeen tietojen mukaisesti!


Hyvää ja armorikasta kesää niin Israeliin kuin Suomeenkin!


Shalom-terveisin,
Ilkka Vakkuri