Vapaaehtoistyössa Israelissa 40 vuoden tauon jälkeen

Tuuli Mestämeri kertoo kokemuksistaan vapaaehtoistyössä Israelissa, Reuth Medical Centerin kuntoutussairaalassa. Haastattelijana IY:n vapaaehtoistyönkoordinaattori Soile Bar Yosef.

Kerrotko kuka olet?
Olen Tuuli Metsämeri (62 v) Helsingistä.

Miten sait idean lähteä vapaaehtoiseksi Israeliin?
Noin seitsemän vuotta sitten en tiennyt mitä tekisin seuraavaksi elämässäni. Olin ollut nuoruudessani kibbutsilla ja jotenkin tämä aika tuli mieleeni. Halusin lähteä uudelleen Israeliin pidemmäksi aikaa kuin mitä turistimatkoilla ollaan. Siispä aloitin heprean opiskelun. Siinä samassa etsin tietä, miten pääsisin Israeliin pidemmäksi aikaa. Tutustuin opiskelukavereiden kautta Israelin ystävät nimiseen järjestöön. Sieltä sain tiedon, että heidän kauttansa olisi mahdollista hakeutua vapaaehtoistyöhön Israeliin.  Mietin ja pohdiskelin ja viimein sain hakemukseni tehtyä ja olin matkalla Israeliin yli 40 vuoden jälkeen.

Millainen on vapaaehtoistyöpaikkasi?
Pääsin vapaaehtoistyöhön Reuth medical centerin kuntoutussairaalaan. Ennen lähtöäni pelkäsin joutuvani luuttuamaan loputtomia käytäviä ja pesemään vessanpyttyjä. Onneksi tämä ei toteutunut. Työni Reutissa on hakea kuntoutuspotilaita eri osastoilta ja viedä heidät fysioterapeutin luokse ja sen jälkeen viedä heidät osastolle takaisin. Aamuisin olen auttamassa osastolla aamiaisen kanssa. Pian minua pyydettiin myös työskentelemään kattoterassille hoitamaan kukkia, mikä todella sopii myös minun aikaisempaan koulutukseeni Suomessa.

Millaisia ovat työpäiväsi vapaaehtoisena?
Aloita työpäiväni klo. 7.30. Menen tietylle osastolle auttamaan liikuntakyvyttömiä potilaita nauttimaan aamiaista. Sieltä siirryn fysioterapiaan hakemaan potilaita fysioon tai puutarhalle saamaan kukkaterapiaa. Joinakin päivinä olen päivän kattoterassilla siivoamassa / hoitamassa kukkia. Työpäiväni loppuu klo. 14.00

Miten asut?
Asun kuntoutuslaitoksen asuntolassa, joka on sairaalan sisäpuolella. Kaikki jakavat pienen huoneen toisen vapaaehtoisen kanssa. Meillä on pieni keittiö, jossa voi keittää kahvia ja jääkaappi jossa voi säilyttää omia herkkuja. Muuten käyn arkisin syömässä sairaalan omassa ruokalassa. Iltaisin ja viikonloppuisin voin hakea keittiöstä valmiin ruokapakkauksen.

Mikä on parasta vapaaehtoistyössä?
Sosiaalisuus. Potilaina on niin juutalaisia kuin arabeja. Kaikki potilaat ovat samanarvoisia. Ihmiset ovat hyvin kiinnostuneita ulkomaalaisista vapaaehtoisista. Puutteellisella kielitaidollani olen selvittänyt asioita ja saanut paljon naurua ja iloa  elämään täällä.

Vapaa-aikanani olen kiertänyt Israelia ja saanut tutustua maahan kiireettä. Olen saanut uusia ystäviä toisista vapaaehtoisista. Ja ennen kaikkea maailmankuvani on laajentunut.

Terveiset niille ketkä pohtivat vapaaehtoiseksi lähtemistä?
Jos mielessäsi käy lähteminen vapaaehtoiseksi tänne Israeliin, kannattaa lähteä liikkeelle pienin askelin, ja jonain päivänä huomaat olevasi täällä.

Minulta meni kaksi vuotta siitä, kun aloin pohtimaan lähtemistä. Olin ollut täällä 40v. sitten ja neljänkymmen vuoden jälkeen palasin tänne uudelleen vapaaehtoisena. Nyt olen jo toistamiseen täällä Israelissa vapaaehtoisena.

Lisää tietoa vapaaehtoiseksi lähtemisestä saat täältä.
Soilen tekemä haastattelu Israelin sosiaaliministeriön vapaaehtoistyön kansallisen koordinaattorin Ilana-Turevski-Asafin sekä kansainvälisten suhteiden koordinaattorin Carine Levin kanssa luettavissa täältä.