Shalom-lehden pääkirjoitus

Israelin parlamenttivaalit päättyivät yllättäen Netanyahun puolueen Likudin selvään voittoon. Nämä olivat jo viidennet vaalit kolmen vuoden sisällä ja pelättiin, ettei vieläkään saada sellaista vaalitulosta, joka mahdollistaisi Israeliin luotettavan ja pitkäaikaisen enemmistöhallituksen. Mitä Netanyahun voitto sitten Israelille voi merkitä? Ensisijaisesti toivotaan, että hallituksesta tulee vahva, yksimielinen, pitkäaikainen ja se on valmis torjumaan sekä Iranin sotilaallista uhkaa että ratkaisemaan Israelin taloudellisia ongelmia.

Pandemia ja erityisesti kolme täydellistä koronasulkua ovat jäykistäneet muuten niin Israelin eloista ilmapiiriä. Kulttuurissa, jossa on totuttu jatkuvaan läheiseen kanssakäymiseen ja vuorovaikutukseen, on yhtäkkiä täytynyt sopeutua lähes täydelliseen eristäytymiseen. Lapset ovat jääneet paljon jälkeen koulusta ja opetussuunnitelmasta. He ovat eristäytyneet omiin huoneisiinsa pelaamaan videopelejä ja muuta vastaavaa. Nyt nämä samat lapset pitäisi saada innostumaan koulunkäynnistä ja rakentamaan kaverisuhteita uudelleen. Tämä ei ole mikään helppo tehtävä.

Pandemian aikaan Israelin talous on ollut kovilla sekä työpaikkojen menettämisen että inflaation takia. Asuntojen hinnat ja vuokrat ovat yleisesti ottaen karanneet käsistä. Nuorien parien on käytännössä mahdotonta ostaa asuntoa itselleen johtuen asuntojen hinnannoususta ja alkupääoman korkeasta vaatimuksesta. Vuokrat ovat nousseet niin paljon, että monet jopa säännöllisesti työssä käyvät ja kohtuullisen hyvätuloiset pariskunnat ja perheet ovat ajautuneet taloudellisesti niin ahtaalle, että jopa ruokamenoihin ei tahdo olla varaa muusta puhumattakaan.

Iranin uhka on ollut yhä suurempi. Iranin ydinaseohjelma on lähellä onnistumistaan ja Israel joutuu valmistautumaan iskemään Iraniin ja sen ydinaseohjelmaan tavalla tai toisella sen pysäyttämiseksi. Israelin alueella on ollut monia terrori-iskuja ja aika paljon levottomuutta jopa Israelin arabiväestön keskuudessa. Israelin arabiväestö – samoin kuin Länsirannan ja Gazan palestiinalaisetkin – suhtautuvat erittäin kriittisesti Benjamin Netanyahuun. He pitävät kovaotteista ja määrätietoista Netanyahua jopa ykkösvihollisenaan. Siksi voi olla odotettavissa jonkinlaisia levottomuuksia sen jälkeen, kun Netanyahun johdolla muodostetaan enemmistöhallitus.

Silloin kun Israelin maan sisäinen ilmapiiri on jännittynyt ja haasteellinen, hengelliset asiat tulevat useiden ihmisten mieliin. Siksi nyt on erityisen otollinen aika sekä humanitääriselle että hengelliselle työlle Israelissa. Lopulta tiedämme, että ainoastaan Israelin Messias voi ratkaista kansansa kohtalon ja tulevaisuuden Jumalan tahtomalla tavalla. Siksi juuri nyt on Messiaan julistamisen aika ja siksi kannattaa tukea mm. Israelin messiaanisten seurakuntien työtä. Tätä työtä voit tukea Shalom-lehdessä olevan lahjoituslomakkeen viitenumeron ja pankkitilin kautta. Israelin Jumala ei nuku eikä torku.

Israel -terveisin,
Ilkka Vakkuri