Shalom-lehden pääkirjoitus 1/2023

Israelissa on pitkään ollut nähtävissä kansan jakaantuminen eri ryhmäkuntiin ja siksi pelättiin viimeisiä vaaleja, jos vaalien tuloksena ei saada vahvaa hallitusta, jolla on kansan selvä mandaatti. Benjamin Netanyahu ja Likud-puolue voitti selvästi vaalit ja nyt odotetaan, että uusi Netanyahun johdolla muodostettu hallitus ryhtyy puuttumaan niihin vakaviin, niin sisäisiin kuin ulkoisiinkin uhkatekijöihin, jotka uhkaavat Israelin asemaa kansakuntana.

Tavallinen israelilainen odottaa, että hallitus saisi inflaation jollain lailla kuriin ja pystyisi tekemään päätöksiä, jotka helpottavat jokapäiväistä elämää. Tässä suhteessa Israelille vuosi 2023 on monen juutalaisen mielestä toiveikas.

Netanyahun hallitus on enemmistöhallitus. Mutta haaste USA:n suhteen on, että Netanyahun hallituksessa on kaksi ministeriä, joita USA:n nykyhallinto pitää äärioikeistolaisina. Bidenin hallinto onkin varoittanut, että ministerit on pidettävä kurissa, eivätkä he saa antaa palestiinalaisvastaisia lausuntoja. Muutoin USA:n apu Israelille saattaa olla vaarassa tai sitä ainakin rajoitetaan.

Sisäisistä kiistoista huolimatta Israelin juutalainen kansa on täysin yhtenäinen ulkoisten vihollisten torjumisessa. Siksi Netanyahun hallitukselta odotetaan kovia toimia Iranin, Syyrian ja Libanonin suhteen. Israel on moneen kertaan varoittanut Irania, että se ei salli Iranin saavan ydinasetta haltuunsa.

Taloudellisten vaikeuksien ja muiden haasteiden keskellä juutalaisen kansan keskuudessa tapahtuu hengellistä heräämistä. Tätä on tapahtunut erityisesti messiaanisen liikkeen piirissä. Israel tarvitsee alkavanakin vuonna sekä taloudellista että hengellistä tukea. Tässä tehtävässä Israelin Ystävät ry:llä on oma, tärkeä roolinsa. Rukous ja evankeliumin Ilosanoma ovat voimavaramme. Evankeliumin työ tarvitsee myös taloudellista tukea. Tässä lehdessä olevalla pankkisiirron tiedoilla voit tukea erityisesti messiaanista työtä evankeliumin Ilosanoman levittämiseksi.

Shalom-terveisin,
Ilkka Vakkuri