Ukraina vaarassa – Israelin apu lähellä, Shalom-lehti nro. 7/22

Ukrainan sodan alussa Israel yritti tasapainotella Ukrainan ja Venäjän välissä. Israel halusi säilyttää hyvät välit Venäjään johtuen sen omista eduista Venäjän suhteen.

Samanaikaisesti Israel halusi suojella Ukrainan juutalaisia ja hallintoa Venäjän aggressiota vastaan. Israelin turvajärjestelyt suojelivat mm. presidentti Zelenskyä murhayrityksiä vastaan. Israelin turvallisuuspalvelu ja nettiammattilaiset auttoivat osaltaan torjumaan esim. Venäjän nettihyökkäyksiä. Israel auttoi myös Ukrainan juutalaisia pääsemään turvaan Israeliin.

Lopulta Israelin tuki Ukrainalle tuli entistä selvemmäksi ja avoimemmaksi, mikä selvästi ärsytti Putinia ja Venäjää. Samalla Putin huolestui eri alojen spesialistien joukkopaosta Venäjältä.

Putin huomasi Israelin kallistuvan Ukrainan sodassa selvästi Ukrainan puolelle. Lisähuolta Putinille tuli siitä kun kyvykkäät Venäjän juutalaiset pyrkivät lisääntyvässä määrin Israeliin. Venäjän johto alkoi kiristää ja uhata jopa Israelin Venäjän juutalaistoimiston sulkemisella.

Tämä on sinänsä ymmärrettävää Putinin näkökulmasta, mutta siinä piilee vaara venäjänjuutalaisten suututtamisesta. Venäjän juutalaiset ovat tähän mennessä suhtautuneet olosuhteisiin nähden suopeahkosti Putiniin. Lisäksi jos Putin sallisi Venäjän juutalaisten kaltoin kohtelun niin Israel voi yhdessä Ukrainan kanssa uhata jopa Putinin turvallisuutta.

Lyhyesti sanottuna: Israel on valinnut Ukrainan auttamisen tehtäväkseen. Jos Putin erehtyy olemaan Venäjän tai Ukrainan juutalaisväestölle agressiivinen, niin Israelin tiedustelupalvelu voi yhdessä Ukrainan kanssa aiheuttaa vakavan uhan Venäjän hallinnolle. Israel voi myös auttaa Ukrainaa ratkaisevasti asetoimituksilla. Silloin Venäjän armeija joutuu entistä suurempiin vaikeuksiin.

Israelin Jumala varjelkoon ja ohjatkoon juutalaista kansaa meidän Herramme Messiaan nimessä.

Shalom-terveisin,
Ilkka Vakkuri