Tehilat Yah -seurakunnan uutiskirje

Tehilat Yah seurakunnan uutiskirje – talvi 2015

Viime vuonna eräs suomalainen kirjailija kirjoitti kirjan Michaelin perheen elämästä ja siitä miten hän kohtasi Jeesuksen. Kirja, joka tullaan piakkoin julkaisemaan, saa nimekseen ”Iloöljyä tuhkan sijasta”, ja se on todistus elämästä: se kertoo isoisä Aleksanderin ja hänen perheensä elämästä ja eloonjäämisestä Toisen Maailmansodan aikana Puolassa; Michaelin lapsuudesta Israelissa; hänen elämänsä muuttaneesta kohtaamisesta Jeesuksen kanssa; Jumalan kutsusta, tämän päivän perheestämme ja Jumalan Valtakunnan työstämme.

Kirjan tekeminen monine haastatteluineen ja kysymyksineen on tuonut takaisin lukemattomia muistoja. Kirja on suomenkielinen mutta se tullaan kääntämään myös englanniksi ja myöhemmin myös muille kielille. Juuri kun kirja oli päätösvaiheessa, Michael kutsuttiin rukousmatkalle Auschwitziin. Matkan aikana hän tapasi ystävänsä Jurgenin ja Peterin Frankfurtissa. Jurgen oli todistanut hänelle Herrasta melkein 30 vuotta sitten. Michaelin ystävät veivät hänet Haus Hephataan Bad-Nauheimissa , jossa hän kohtasi Jeesuksen ensimmäisen kerran. Veli Ulf rukoili hänen kanssaan kun hän otti Jeesuksen vastaan. Viime syksynä, melkein kolmekymmentä vuotta myöhemmin, sama rakas veli tuli tapaamaan meitä kotiimme Rishoniin, nauttimaan yhteisestä uskosta ja katsomaan tuon ensirukouksen tuottamia hedelmiä.

Sitten Puolaan, Auschwitziin: Seitsemän päivää kestäneen rukousmatkan aikana oli monia sovitushetkiä kun saksalaiset, itävaltalaiset, puolalaiset, sveitsiläiset ja muiden maiden edustajat katuivat niitä pahoja tekoja, joita heidän esi-isänsä olivat tehneet juutalaisille. Viikko loppui 70:een muistotilaisuuteen Auschwitzin vapauttamisesta, 27 tammikuuta 1945. On kulunut 70 vuotta eikä maailma ole vieläkään päässyt irti antisemitismistä. Se tuottaa vielä katkeruutta ja vahvistuu ”samoissa vanhoissa” paikoissa kuten Ranskassa; se on myös nostamassa päätään uusissa paikoissa kuten Australiassa. Jälleen huomaamme että juutalaisella kansalla ei ole rauhaisaa turvapaikkaa. Ainoa toivomme on Taivaallisessa Isässämme ja Hänen lupauksissaan kansallemme. Hän tulee suojelemaan ja varjelemaan meitä.

Michael: ”Muutama viikko sitten palasin Puolan matkalta jossa kävin Auschwitzin kuolemanleirillä. Tällä kertaa sain kokea kuvitelmissani sitä kärsimystä mitä juutalaiset uhrit kokivat laskeutuessaan alas junista, kävellessään valikointiin missä heidät erotettiin ja suunnattiin joko kuolemaan kaasukammioihin taikka internoiduille työleireille, missä kuolema tuli vain hitaammin. Kun saavuin tuhkapellolle jonne on kerätty uhrien jäännökset, en voinut enää kestää tuskaani ja puhkesin itkuun, kun sydämessäni velloivat vihan ja raivon aallot ajatellessani noiden uhrien sekä myös oman perheeni jäsenten ja sukulaisteni kärsimyksiä. Menneisyyteni nousi esiin pakahduttavasti ja sydämeni särkyi. Oman menneisyyteni fyysinen ja emotionaalinen olotila purkautuivat esiin räjähdysmäisesti… siinä ymmärsin että vain Jumalan voima voi auttaa minua antamaan anteeksi, vaikka en tule koskaan unohtamaan mitä tapahtui.
Lisäksi, minulle on selvinnyt että asemani uskovana velvoittaa minua katsomaan asiaa suuremman tarkoituksen kannalta. Kansani puolesta tuntemani surun ja tuskan tunteiden käydessä päälle, on vaara että menetän jotain äärettömän tärkeää (2. Kor. 1:6-7). Minulle tuli mieleen Joosef joka sanoi veljilleen, että Jumala oli käyttänyt hänelle tapahtuneita vastoinkäymisiä että hän pääsisi sovintoon perheensä kanssa; muuttaakseen Juudaksen, Simeonin ja muiden veljien luonteenlaadun, ja, Hänen vielä suuremman suunnitelmansa takia; viedäkseen Israelin kansan Egyptiin. Monia vuosia myöhemmin Jumala näyttäisi valtasuuruutensa kun Hänen kansansa oli vaeltamassa pois Egyptistä.
Olen Holokaustista pelastuneiden ensimmäinen lapsi; heidän sanoinkuvaamaton kärsimyksensä ja liian aikainen kuolemansa, kun olin vielä pieni lapsi, saivat aikaan paljon kärsimystä – jota en tietenkään voi verrata heidän kärsimyksiinsä. Oma tuskani sai minut huutamaan Jumalan puoleen ja etsimään Häntä koko sydämelläni. Tässä tuskassani Jumala ilmestyi minulle hoitaen ja parantaen sairaan sydämeni ja lohduttaen minua (Jesaja 61)! Hän teki tämän, ei ainoastaan minun pelastuksekseni, vaan että saisin olla parantava ja lohduttava väline Hänen käsissään muille, jopa vielä niille elossa oleville jotka ovat läpikäyneet keskitysleirien kauhut.
Tätä olenkin tehnyt menneinä vuosina ja se täyttää minut ilolla. Tämä ilo ei ole riippuvainen elämän olosuhteista! Se kumpuaa Jumalan läsnäolosta kanssani ja siitä mitä Hän on tehnyt elämässäni saaden aikaan voimakkaan muutoksen minussa, ja se jatkuu vieläkin päivittäin. Ollessani Auschwitzissa sain kirjani valmiiksi ja juuri tämän syvällisen Jumalan ohjaaman matkan aikana Jumala ilmaisi minulle Hänen ”Iloöljynsä tuhkan sijasta”.

ELÄMÄÄ TEHILAT-YAH SEURAKUNNASSA

Terveitä perheitä

Kuinka haluaisimmekaan sanoa että näin on, mutta niin ei ole. Seurakuntamme muodostuu monista ongelmien kanssa painivista perheistä. Se on varmaan normaalia kaikissa maailman seurakunnissa, eikä se ole edes yllättävää, Jumalahan tuli etsimään sairaita, ei terveitä. Mutta joskus haluaisimme nähdä enemmän anteeksiantoa ja parantumista, enemmän muutosta hyvään päin, enemmän hedelmää tuottavia päätöksiä, enemmän viisautta ja rakkautta aviopuolisoiden elämässä lasten hyväksi, jotka heille on uskottu. Hyvä uutinen on, että aloitimme vuoden siirtäen perhepalveluun useita henkilöitä, jotka haluavat palvella seurakunnassamme. Kun kirjoitan tätä kirjettä meillä on kanssamme 12 henkilön tiimi Suomesta (kolme perhettä), joka haluaa auttaa nimenomaan perheongelmissa. Toukokuussa, jos Herra sallii, meillä tulee olemaan kaksipäiväinen perheleiri, jossa avustaa ja opettaa sveitsiläinen pastoripariskunta, joiden sydämellä on perhepalvelu.

Palvelutoimintaa Miehille ja Naisille

Sen jälkeen kun noin kolme kuukautta sitten aloitimme taas miesten tapaamiset kaksi kertaa viikossa, olemme saaneet nähdä hyviä tuloksia. Meillä on noin seitsemän miehen sitoutunut ryhmä, mikä on todella rohkaisevaa. Pyhän Hengen tarpeellisuus on käänteentekevää miehille aviopuolisoina, isinä ja oppaina. Yritämme vahvistaa miehiä ja painottaa perheen merkitystä Jumalan silmissä. On mielenkiintoista, että vähän sen jälkeen kun miesten kokoukset muuttuivat, myös naisten kokoukset saivat uutta elämää. Nyt meillä on kaksi ryhmää, yksi hepreankielinen ja yksi venäjänkielinen. Jokaisessa ryhmässä on 5-7 sitoutunutta naista. Kun ei tarvitse kääntää kieltä, yhdessäolo tulee joustavammaksi. Rukouksesta on tullut näiden kokousten tärkein asia.

Palvelutoimintaa Nuorille

Kun on läsnä 4 sotilasta, rukouselämä ei ole koskaan sammunutta. H ja V, sekä naissotilas D, ovat palvelleet jonkin aikaa armeijassa. R ja E ovat tulleet vähän aikaa sitten. Rukoilkaa tekin heidän puolestaan kun he valmistautuvat armeijan haasteisiin. Varsinkin R sanoo, että hän ei pysty uskomaan Jumalaan. Siksi rukoilemmekin että tulisi eräänä päivänä tuo hetki jolloin hän voi katsoa taaksepäin ja huomata kuinka vain yhdet jalanjäljet näkyvät ja ne nähdessään Jumala ilmaisee hänelle olleensa läsnä noissa vaikeissa tilanteissa.

Yleisesti ottaen nuorisomme on kypsynyt huomattavasti. He tekevät aloitteita, ovat päivittäin kontaktissa netin kautta, ottavat osaa kansallisiin nuorten uskovien ja nuorten aikuisten ja sotilaiden tapahtumiin. Joka tapauksessa, rukoilemme että saisimme nuorisopastorin joka voisi seurata heitä läheltä, kun he taistelevat vaikeiden päätösten kanssa; joillakin on särkynyt koti ja vaikea suhde vanhempiin, jotkut taistelevat uskonasioiden kanssa. Jokin aika sitten lähetimme kaksi nuorta naista, joilla näyttää olevan kykyjä nuorten johtoon, nuorten johtajien kurssille, niin että tämä palvelumuoto alkaisi kypsyä heidän sydämissään.

Lapset  

Nykyisin voimme helposti menettää lapset, kun maailma tarjoaa ihania ja toiminnallisia huvituksia heille. Joillakin meistä on ollut viime aikoina tunne, että Sapattikoulu ei oikein pysty näyttämään lapsille, että usko Jeesukseen on ”ihanaa” ja että se kannattaa. Ajatelkaapa että melkein kaikki meidän lapsemme ovat ainoat luokkansa ”messiaaniset”. Saavuttaessaan murrosiän, se tuo tullessaan eksistentiaalisia haasteita. Monet joutuvat naurun alaisiksi ja muutamat joutuvat hukkaan. Tiedämme kyllä että Sapattikoulu ei voi korvata sitä mitä vanhempien pitäisi opettaa heille kotona, mutta me ponnistelemme jotta saisimme mahdollisemman suuren vaikutuksen heihin. Siksi teemme työtä saadaksemme opetuksen mahdollisimman mielenkiintoiseksi, yrittäen vaikuttaa heidän tunteisiinsa, käyttäen apuna näyttelmiä, niin että lapset voivat esiintyä Raamatun henkilöinä tai vastaavina. Olemme myös aloittaneet viikoittaiset kohtaamiset, että mielenkiinto säilyisi ja kontaktit Tehilat-Yah -seurakunnan lasten kanssa syvenisivät.

Opetuskurssi mahdollisille uusille johtajille

Sen jälkeen, kun olimme osallistuneet John Maxwellin yli kaksi vuotta kestäneisiin seminaareihin, ja kun olin opettanut seurakunnassa viisi vuotta, aloitin opetuskurssin johtajuudesta ja pappeudesta. Minulla on pieni numero uskollisia osallistujia. Opiskellessamme jokaisen osallistujan erityinen lahja tulee esiin, ja näkyy selvästi että heissä on ainesta johtajuuteen. B ja Z ovat potentiaaleja diakoneja, K. ylistysjohtaja, hänen vaimollansa M:llä ja hänen ystävällään A:lla on taas esirukoustaakka. T. hoitaa yksin ja suurella vastuuntunnolla kirjastoamme. (Kirjastomme on kasvanut nopeasti ja meillä on paljon uskonnollisia kirjoja kolmella kielellä: hepreaksi, venäjäksi ja englanniksi. Kaikki tämä on vielä meillä kotona, mutta toivottavasti voimme pian viedä ne uuteen kokoustilaamme).

Uutta Tehilat-Yah perheessä

Korealaiset ystävämme K ja M ovat olleet meille suureksi siunaukseksi, kun he päättivät muuttaa Jerusalemista Rishoniin voidakseen palvella paremmin seurakuntaamme. Tällä hetkellä K on ylistysjohtaja ja hän pitää vaimonsa kanssa säännöllisesti naisten ja miesten sekä nuorten kokouksia kotonaan. He ovat tärkeitä meille; meillä on sama näky, ja me rukoilemme toistemme puolesta.

Kevin ja Sheila ovat äskettäin päättäneet liittyä seurakuntaamme. Heiltä meni pitkään ennen kuin Jumalan tahto selkeni heidän kohdallaan. He asuvat aika kaukana, mutta tuntevat olevansa kotona Tehilat-Yah:ssa, mikä tietysti on meille ilon aihe.

Suomalais- israelilainen kahden lapsen äiti Y on vastikään muuttanut Rishoniin Suomesta. Monet seurakunnan jäsenet ovat ystävystyneet häneen ja auttaneet tarpeellisten huonekalujen hankkimisessa sekä vuokrahuoneiston huoneiston korjaustöissä jne. Rukoilemme että hän voisi sopeutua hyvin ja asettua uuteen kotiin, uuteen kaupunkiin ja uuteen maahan, ja tuntea että me olemme todella hänen laajennettu perheensä.

Ydintiimi

Rukoilemme ja tapaamme ydintiimimme kanssa vähintään kaksi kertaa viikossa. K:lla on vahvat pastorin lahjat ja hän todella yhtyy näkyymme jossittelematta. Hän on meille rukousvastaus auttajana, ja henkilönä, joka voi olla Michaelin vierellä; hänellä on vahva korealainen uskonperintö ja hän osallistuu aktiivisesti. Hän on myöskin alkanut opettaa yksilöitä opetuslapseuden ja rukouksen kautta. Hänen vaimonsa on todellinen esirukoilija.

Marianne on virallisesti liittynyt NPO-tiimin työntekijöihin hoitaen hallintoa, suunnittelua ja kehittäen projekteja A:n kanssa, joka on ollut työkaverimme jo viime helmikuusta asti. Hän hoitaa myös ulkomaankontaktit. Hänhän on jo ennenkin tehnyt tätä samaa, mutta nyt se on virallista.

Tarpeessa olevien ja Holokaustista pelastuneiden avustaminen

Vuoden 2014 lopulla Michael johti Israelin puolesta kiinalaista lähetystä tarpeessa oleville ja Holokaustin uhreille Tel Aviv-Jaffassa. Yksi lähetys suuntautui Holokaustin uhreille, toinen tarpeessa oleville arabiperheille. Iso joukko kiinalaisia kristittyjä nautti Jumalan rakkaudesta näiden ihmisten kanssa tarjoten heille tarjottiin kunnon päivällisen, kulttuuriajanvietettä, näytelmiä, pelejä ja rentouttavia terveisiä. Osanottajia oli paljon ja evankeliumia julistettiin erityisellä tavalla, kun heillä oli etuoikeus tehdä työtä yhdessä tuntemansa arabipastorin kanssa Jaffasta.

Me jatkamme avustustyötä kahden eri eloonjääneiden ryhmän kanssa. Alusta asti olemme auttaneet maksamalla heille ryhmätoimintaa sekä jakaneet ruokakortteja vaikeuksissa oleville. A on alkanut käydä aina joskus näiden Toisesta Maailmansodasta paenneiden luon. Lokakuusta lähtien hän on käynyt viikoittain tapaamassa heitä kodeissaan, kuunnellen heidän kertomuksiaan, elämän vaikeuksiaan, ja, jos ovi avautuu, hän kertoo heille uskosta ja rukoilee heidän kanssaan. Tämä palvelu tulee suoraan Jumalan sydämeltä. Monilla heistä ei ole vielä selvää ymmärrystä evankeliumista. Olemme kiitollisia Jumalalle tämän projektin säännöllisyydestä, ja siitä vastaa ryhmä rakkaita uskovia Uudestakaupungista, Suomesta.

Köyhät ja kodittomat

Äsken Michaelia pyydettiin osallistumaan uuteen N.P.O. komiteaan jonka tarkoituksena on katukeittiö. Tämä on hänelle erittäin rakas asia. Odotamme innolla päivää, jolloin meillä tulee olemaan keskus, jossa tarjota lämmintä ruokaa ja elintarvikkeita tarvitseville. Rishonissa on kiellettyä jakaa lämmintä ruokaa julkisilla paikoilla, kuten kaduilla ja puistoissa.

Kehitystä

Viime vuonna kyselimme usein, miten voisimme saavuttaa paremmin ihmisiä median kautta. Siitä saakka olemme aloittaneet suorat lähetykset venäjän- ja englanninkielisistä kokouksistamme (http://bog.tv/tehilatyah). Nyt ne ovat säännöllisiä. Olemme myös päivittämässä englanninkielistä internet-sivuamme kääntämällä sen sekä hepreaksi että venäjäksi. Olemme juuri lisäämässä paljon uusia valokuvia galleriaamme. Tukekaa meitä! Toivomme todella että kuluttamamme aika ja vaivannäkö tulee kantamaan runsasta hedelmää, ja että ihmiset tulisivat siunatuiksi netin kautta. Rukoilemme erityisesti että miehet ja naiset, jotka eivät vielä tunne Yeshuaa, ottaisivat yhteyttä verkossa, kiinnostuisivat Jumalasta ja oppisivat tuntemaan Messiaan. Jumala on edelleen Jumala… ja se antaa turvallisuutta kaikissa muutoksissa ympärillämme, joita koemme JOKA HETKI.

Jumalalliset siteet ulkomaailmaan

Shorashim (=juuret)

Tämän nimen suomalaiset uskovat antoivat eräälle ystävämme Ed Marvinin perustamalle seurakunnalle vuosia sitten. Sen jälkeen kun Ed lähti Suomesta, ryhmä vähensi toimintaa muutamiksi vuosiksi. Michael tunsi että hänen olisi autettava ryhmää vahvistumaan jonkun aikaa, koska sen jäsenissä oli useita hänen ystäviään. Syksyllä 2014 ryhmä on alkanut kokoontua Ed ja Richard Brewisin luvalla viikoittain. Vaikka he eivät kuulukaan Vapaakirkkoon, Shorashim on heidän hallinnassaan. Jäsenet tulevat monista eri suunnista mutta heitä yhdistää halu oppia tuntemaan uskon messiaaniset ulottuvuudet tasapainoisesti. Michael painottaa Messiaan varjojen merkitystä heprealaisessa Raamatussa (Vanha Testamentti).

Ukraina

Michael aloitti vuoden 2015 parhaalla mahdollisella tavalla, hän matkusti KJMC:n (Kiovan Heprealais-Messiaaninen Konferenssi) Kiovan vuotuiseen rukouskonferenssiin, jota johti ukrainalainen pastori Boris Grisenkon. Hän ei olisi halunnut menettää sitä mistään hinnasta! Siellä hän sai kunnian saarnata, sekä lopun aikaa osallistua rukoukseen ja ylistystanssiin, joka jatkui aamusta iltaan joka päivä. Jumala puhui hänelle että hän kutsuisi tanssinjohtajan Svetan tulemaan meille opettamaan niille, joilla on kiinnostusta tähän palvelumuotoon. Samanaikaisesti Jumala puhui Svetalle kutsuen häntä lähtemään Israeliin. Viikko sen jälkeen Sveta ja Regina, eräs hänen tanssijoistaan, saapuivat seurakuntaamme ollakseen kanssamme 10 päivää. He olivat todella siunaus meille ja saivat alkuun Michaelin niin paljon toivoman tanssiryhmän. Kaksi seurakuntamme sisarta ja muutama nuori ottivat haasteen vastaan ja kohta näemme miten he pärjäävät! Olemme onnesta mykkänä!

Meidän perhe

Kiitämme Jumalaa siitä, että te olette tukenamme. Pariskuntana haluaisimme olla aina enemmän Jeesuksen kaltaisia, aina toimessa, eikä koskaan liian kiireellisiä. Kiitämme Jumalaa kolmesta lapsestamme, joista jokainen on ainutlaatuinen ja erityinen. Roi ja Lia ovat juuri läpäisseet ensimmäisen osan kouluvuodesta saaden hyvät tulokset. Se on suuri asia! Koulun lisäksi Roi on innostunut jalkapallosta seuraten isänsä jalanjälkiä, ja kannattaa siis Tel Avivin Maccabi joukkuetta.

Kiitos Jumalalle myös vieraista, joita olemme saaneet pitää viime kuukausien aikana, jotkut suunniteltuja, jotkut satunnaisia, mutta kaikki Jumalan valitsemia. Kiitämme että olemme voineet tarjota kotimme turvapaikaksi muutamille seurakunnan jäsenille, jotka tarvitsivat eritäytymistä joksikin aikaa.

Kiitämme Jumalaa

 • ennen kaikkea rukouksistanne
 • kirjan valmistumisesta
 • miesten ja naisten kokousten uudistumisesta
 • Vittoriasta, heikosta A:n ja M:n lapsesta, joka heille luvattiin profetiassa viime vuonna, monen abortin jälkeen. Hänet sananmukaisesti pelastettiin äitinsä kohdusta 27 viikon iässä (raskaustoksikoosi) ja vain 700 gramma painavana. Laskettu aika oli helmikuussa. Tänään hän painaa 2.4 kg ja voi hyvin. Rukoillaan että hän pääsisi pian kotiin.
 • Korealaisesta veli K:sta, joka on ollut suuri apu Michaelille ja myöskin rukousvastaus.

Rukousaiheita

 • Muutamat seurakunnan miehet ovat menneet hengellisessä elämässään taaksepäin, rukoillaan että Jumala vahvistaisi heitä aviomiehinä, isinä ja kotiensa pappeina
 • Vaikeuksissa olevien avioparien ja perheiden puolesta. Että voisivat päästä yli ja olla yhtä
 • Työmme puolesta joka suuntautuu miehiin, naisiin, nuorisoon, lapsiin, Holokaustista pelastuneille, avun tarpeessa oleville
 • Sairaiden ja heikkojen paranemista: Fahina, Aleontina, Anna, Immanuel, Silvia
 • Parantumisrukouspalvelun puolesta
 • Että seurakunta saisi paikan kokoontua ja toimia
 • Että seurakunta syttyisi rukouselämälle
 • Että tilaisuuksissamme olisi väkevä Pyhän Hengen läsnäolo

Rakastava ja armollinen Jumala teitä siunatkoon!

Michael & Marianne sekä Roi, Lia ja Matan