Shalom -lehti nro 5/2018 pääkirjoitus

Tänä vuonna saamme juhlia kahta meille Israelin ystäville tärkeää asiaa. Israelin Ystävät ry täyttää 110 vuotta ja Israelin valtio 70 vuotta. Yhdistyksemme muistaa näitä asioita monissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Päätapahtumia ovat ”Israelin Ystävät 110 vuotta” -juhlakonferenssi Kuhmossa 17-19.8 ja juhlaseminaari Tuusniemen Hupelissa 17-20.6. Kun puhutaan jonkin järjestön tai valtion perustamisesta unohtuu helposti, miten ainutlaatuisia ja tärkeitä tapahtumia ne saattavat olla. IY perustettiin 40 vuotta ennen Israelin valtion perustamista, ei jälleenrakentamaan muinaista Israelia vaan tukemaan jotain täysin uutta. Kun Israelin valtio perustettiin 70 vuotta sitten, ajatuksena ei ollut muinaisen Israelin valtion uudelleen perustaminen, vaan tarkoituksena oli luoda uutta ja ainutlaatuista.

Näin onkin tapahtunut Israelin modernin valtion kohdalla. Se on pystynyt suorituksiin, joista muinaisessa Israelissa ei osattu haaveilla. Historiallinen Israel oli pappeus- ja kuningasvaltainen teokratia. Nykyinen Israel on demokraattinen valtio jossa kuningas tai papisto eivät päätä, vaan kansan valitsema parlamentti ja poliittisesti valittu hallitus. Muinainen Israel oli Raamatun mukaan pohjimmiltaan uskonnollinen. Monista raamatunkohdista luemme, että kansan ja sen johtajien jumalanpalvelus oli usein teennäistä ja vilpillistä. Tutkimusten mukaan nykyjuutalaisista 70 % ei usko mihinkään korkeampaan voimaan. Israel on moderni ja maallistunut yhteiskunta, jossa on kuitenkin voimakkaat perinteet. Ne näkyvät mm. juutalaisten juhlien säännöllisenä viettämisenä.

Tulevaisuus näyttää kuinka Israelin valtio tulee mahdollisesti vielä kehittymään ja muuttumaan. Uskovina toivomme, että Israelin valtio tulisi kehittymään ja uudistumaan hengelliseen suuntaan ja Raamatun tutkimisen pohjalta syntyisi jotakin aivan uutta. Vanhoilliset uskonnolliset valtarakenteet pyrkivät aina osaltaan tukahduttamaan oikean hengellisen uudistumisen pyrkimykset. Vanhan testamentin profeettojen selkeä sanoma on jatkuva hengellisen ja henkisen uudistumisen ja uudistamisen tie. Siitä ei ole epäilystäkään kun luetaan profeettoja.

Israelin Ystävät ry on 110 -vuotisen taipaleensa aikana kohdannut monenlaisia haasteita. Järjestön perustamisen takana oli halu auttaa evankeliumikeskeisesti sekä suomalaisten kristittyjen että yleensä juutalaisten ajattelua koskien Raamatun ilmoitusta Israelista ja Messiaasta. Maallinen Israelin valtio olisi korkeintaan välietappi kohti Jumalan myöhemmin perustamaa kuningaskuntaa, jossa Messias olisi kuninkaana ja Jumala kaiken valtiaana. Mielipidemittaustenkin valossa näyttää siltä, että Israelin valtiosta on tullut monelle juutalaiselle ja kristitylle itsetarkoitus. Samalla lopullinen Jumalan päämäärä on enemmän tai vähemmän hämärtynyt näiden ihmisten keskellä. Tämä johtaa hengelliseen lamaantumiseen ja pelkkien traditioiden muodolliseen noudattamiseen ilman syvempää sisältöä. Näin ei tietenkään ole kaikkien kohdalla mutta nykyisen maallistumiskehityksen myötä tämä uhkaa tulla vallitsevaksi kehitykseksi.

Tällainen kehitys on raamatullisen näkökulman kannalta vaarallinen. Jos hengelliset tavoitteet ja päämäärät hämärtyvät puhuttaessa Israelin valtiosta, niin hälytyskellojen tulisi soida maallistumisen vaarojen edessä. Tämä maallistuminen näkyy myös Israelissa vietettävissä maallisissa 70 -vuotistapahtumissa. Suomessa se näkyy siellä, missä Israelin valtion 70 -vuotisjuhlinnassa painotetaan lähinnä maallisia tavoitteita. Jos kristityt unohtavat tai jättävät tuomatta esille hengellisen sanomansa, muuttuu Israelin tarkastelu aina enemmän maalliseksi valtion ihailuksi ja palvonnaksi. Kristittyjen tulee puhua parannuksen tekemisestä, hengellisen ja maallisen elämän uudistumisesta ja jatkuvasta Kristuksen tunnustamisen tarpeesta. Jos näin ei tapahdu, kristinuskon sanoma haalistuu, maallistuu ja menettää suolansa. Kristinuskon ydin katoaa kun Jeesuksesta vaietaan. Mieleen tulevat Jeesuksen sanat Matt.10:32 ”Sentähden, jokaisen, joka tunnustaa minut ihmisten (juutalaisten ja pakanoiden) edessä, minäkin tunnustan Isäni edessä, joka on taivaissa.”

Shalom-terveisin, Ilkka Vakkuri