Shalom -lehden pääkirjoitus lokakuu 2019

Shalom-lehden lukijamatka Israeliin lähestyy. Tässä vaiheessa on hyvä miettiä syvällisemmin Israelin valtion ja kansan asemaa ja tulevaisuutta. Juutalaisessa ajattelussa päälinjat ovat, a) maallinen ajattelu, b) Israelin valtioon kielteisesti suhtautuvat uskonnolliset ääriryhmät, c) kabbalistiset ajatussuunnat ja d) rabbinistinen ajattelu. Ei-juutalaisilla suhtautuminen Israeliin ja juutalaisiin ilmenee a) antisemitismina, b) neutraalina ajatteluna ja c) Israel- ystävyyttä korostavana kristillisyytenä. Viimemainittu jakautuu pääosin: a) helluntailainen dispensationalismi b) kalvininistinen dispensationalismi ja c) muut Israeliin positiivisesti suhtautuvat ei-dispensationalistiset kristityt ja ei-kristityt ryhmät.

Juutalaisten sekulaarit ryhmät kannattavat ja tukevat yleensä Israelin valtiota juutalaisen kansan kotina. Ne näkevät Israelin valtion ja kansan kohtalon riippuvan pitkälti kulloinkin vallitsevasta poliittisesta tilanteesta ja Israelin politiikasta sekä erityisesti USA:n tuesta Israelille. Sekulaarit juutalaiset suhtautuvat yleensä kriittisesti uskonnollisiin ääriryhmiin ja yleensä uskonnon valtaan Israelissa. Valtioon kielteisesti suhtautuvat ryhmät ovat lähinnä ääriuskonnollisia ryhmiä, jotka näkevät maallistuneen Israelin olevan vailla raamatullisia tai muitakaan perusteluja. Heidän mukaansa juutalaiset voivat vain Messiaan johdolla perustaa jumalallisen valtionsa. He näkevät Jumalan tahtoa kunnioittavien juutalaisten kohtalon hyvänä, mutta pitävät Israelin nykyistä valtiota kauhistuksena ja häpeänä.

Kabbalistiset ja rabbinistiset ryhmät näkevät Israelin valtion ja kansan kohtalon sidoksissa Jumalan suunnitelmaan, tahtoon ja lupauksiin. Ne luottavat Israelin kansan tulevaisuuden olevan hyvä ja jatkuvan aikanaan Jumalan maanpäällisessä valtakunnassa Messiaan tullessa. Rabbinistiset ryhmät korostavat näkyviä asioita ja kabbalistiset ryhmät osin myös salaisia näkymättömiä asioita liittyen Jumalan tahtoon ja suunnitelmaan. He suhtautuvat Israelin valtioon yleensä positiivisesti.

Antisemitistiset uskonnolliset ja muut ryhmät suhtautuvat Israelin valtioon ja kansaan kielteisesti useista syistä. Nykyisen Israelin valtion olemassaololle ei nähdä perusteita ja juutalaisiin suhtaudutaan negatiivisesti. Israel nähdään Jumalan hylkäämäksi palestiinalaisten sortajaksi, josta tulisi päästä eroon mahdollisimman nopeasti ennen kuin juutalaiset saastuttavat koko maailman.

Dispensionalistiset ryhmät eroavat lähinnä erityisten armolahjojen korostamisen suhteen. Kalvinistit eivät korosta armolahjoja kuten helluntailaiset/karismaattiset suunnat. Dispensationalismi on suuntaus, jonka kannattajat uskovat eri ”armotalouskausiin” joiden aikana Jumala pelastaa Häneen uskovia. Israelin kansakunnalla on Jumalan pelastussuunnitelmassa oma roolinsa ja kristillisellä kirkolla omansa. Jumala täyttää Vanhassa testamentissa esitetyt lupaukset Israelille kansakuntana. Dispensationalismin suhde Israeliin muistuttaa aatteellisesti kristillistä sionismia. Dispensationalismi on yleisimmillään helluntailaisuuden, kalvinismin ja baptismin kannattajien parissa. Maantieteellisesti dispensationalismin kannatus on suurinta Yhdysvalloissa.

Kristillinen sionismi on eräiden kristittyjen uskomus ja oppirakennelma, jonka mukaan juutalaisten paluu Pyhään maahan ja nykyisen Israelin valtion syntyminen vuonna 1948 ovat merkkejä Raamatun profetioiden täyttymisestä. Kristillisellä sionismilla on yhteyksiä sitä edeltäneeseen 1800-luvun länsimaiseen kristilliseen ja yhteiskunnalliseen liikkeeseen, joka edisti juutalaisten asuttamista Pyhään Maahan (restoraatio). Poliittisesta näkökulmasta kristillinen sionismi on aate, joka perustelee Israelin ja USA:n valta-asemaa Lähi-idässä.

Kristilliselle sionismille tyypillinen uskomus on, että juutalaisten kokoaminen Israeliin on edellytyksenä Jeesuksen toiselle tulemiselle. Monien protestanttisten kirkkojen piirissä on uskonpuhdistuksesta asti ollut yleinen käsitys, että kristittyjen tulee aktiivisesti tukea juutalaisten paluuta Israeliin ja heidän kääntymistään kristityiksi. Käsite kristillinen sionismi itsessään syntyi 1900-luvun puolivälissä. Kristityt sionistit uskovat, että juutalaiset ovat edelleen Jumalan valittu kansa yhdessä kristittyjen kanssa (Room.11:17-24). Tämän vuoksi kristityt sionistit ovat juutalaisen sionismin kannattajia ja tukijoita. Varsinainen sionismi on juutalaisten poliittinen kansallisuusliike, kristillinen sionismi on uskonnolliselta pohjalta rakentuva ideologia. Kristillistä sionismia on arvosteltu sen politisoitumisesta. Muut kristilliset ja sekulaarit juutalaiseen kansaan ja Israelin valtioon positiivisesti suhtautuvat tahot, jotka eivät ole dispensionalisteja tai kristittyjä sionisteja, korostavat aitoa rakkauttaa juutalaista kansaa ja Israelin valtiota kohtaan ilman erityisiä piilotettuja tai muita agendoja ja uskomuksia.

Shalom-terveisin, Ilkka Vakkuri