Shalom-lehden pääkirjoitus 9/2014

Olen juuri ollut jälleen kerran Suomen kiertueella etiopialaisen messiaanisen pastorin Birley Belayn kanssa. Täytyy sanoa, että nämä kiertueet ovat olleet erittäin onnistuneita. Birleyn kristillinen, rakkaudellinen ja väkivallan vastainen sanoma kosketti henkilökohtaisesti paikallaolevia kaikkialla. Birley ei häpeä tunnustaa olevansa kristitty. Hän ei häpeä evankeliumia. Hän ei pelkää julistaa Kristusta. Hän on valmis rakastamaan myös vihollisiaan. Hän haluaa olla oikea Jeesuksen Kristuksen rakkauden todistaja. Hän on selkeästi Jeesuksen seuraaja.

Olenkin jo pitkään ihmetellyt tämän rehdin ja suoraselkäisen miehen seurassa sitä, kuinka Israel-asian ympärillä on epämääräistä hienostelua ja teeskentelyä. Joku teeskentelee kristittyä saadakseen kristityiltä tukea, vaikka on uskonkäsityksiltään enemmänkin juutalainen. Toinen taas esiintyy juutalaisena, vaikka on kristitty, saadakseen juutalaisten hyväksyntää tai hämätäkseen juutalaisia. Joku yrittää olla jotakin tältä väliltä saadakseen kaikilta tukea. Miksi ihmiset eivät voi olla rehellisiä itselleen ja muille? Miksi ei voisi esiintyä avoimesti sellaisena kuin on? Tuoko epärehellisyys jotakin hyvää tullessaan? Ymmärtääkseni ei.

Entä jos esim. messiaaniset juutalaiset alkaisivat rohkeasti sanoa olevansa kristittyjä ja käyttäytyä sen mukaan. Kuka siinä häviäisi? Ei ainakaan Kristus ja Hänen asiansa. Juutalaisia ymmärrettävästi loukkaa, jos kristityt yrittävät esiintyä juutalaisina, koska sellainen ei ole rehellistä.

Ainakin Raamatun mukaan Jeesus vastusti kaikenlaista ulkokultaisuutta ja teeskentelyä. Hän rakastaa totuutta. Raamatussa Jeesus on ”tie, totuus ja elämä”. Pitäisikö meidän Jeesuksen seuraajien aloittaa kaikki uudestaan alusta päivittäin ja pyrkiä jatkuvaan elämäntavan muutokseen? Se osoittaisi, että olemme syntyneet ylhäältä Jeesuksen sovitustyön tähden – emmekä enää olisi niin paljon maailman alkeisvoimien vietävinä, kuten apostoli Paavali varoittaa uskovia.

Varmaankin näin olisimme uskottavampia Jeesuksen seuraajia. Minut Herra johti fyysiseen elämäntaparemonttiin seitsemän vuotta sitten. Sen jälkeen on seurannut hengellinen remontti. Olen alkanut ymmärtää paremmin Raamatun tutkimisen kautta alkukielisen raamatuntekstin syvällisempää merkitystä. Se on yllättänyt minut. Sen jälkeen en voi kuin ihmetellä kuinka paljon on Raamatun pinnallista ja osin alkutekstin kanssa ristiriitaistakin raamatunselitystä tai – tulkintaa. Sitä joutuu jatkuvasti näkemään ja kuulemaan kristittyjenkin keskuudessa.

Jos emme enää ole valo maailman keskellä, vaan omilla silmillämmekin on peite koskien Raamatun syvällistä opetusta – niin kuinka sokea voi taluttaa sokeaa? Tarvitaan todellista uudistusta ja paluuta Raamatun alkuperäiseen rakkaudelliseen ja väkivallattomaan sanomaan Jeesuksesta Kristuksesta armon antajana. Tähän ”remonttiin” meidän tulee rohkaista kaikkia Jeesukseen uskovia ja ennenkaikkea Israelin ystäviä, jotta olisimme uskottavia sekä maailman että juutalaisten edessä. Tulethan mukaan?
Shalom-terveisin,
Ilkka Vakkuri