Shalom lehden pääkirjoitus 9/15

Kuluneen kesän aikana Israelissa on odotettu kuumeisesti paitsi ankaran kuuman kesän loppua ja viileämmän ilmamassan saapumista, myös Iranin ydinaseneuvottelujen kohtaloa. Hyväksyykö Yhdysvaltain Edustajainhuone tehdyn sopimuksen? Viileän, jopa kolean alku- ja keskikesän jälkeen meitä suomalaisia ovat huolestuttaneet Kreikan tilanteen ohella oman maamme taloudellinen tulevaisuus ja suhteemme Venäjään.

 

Lähi-itä on keskivertosuomalaisen kannalta varsin kaukana. Tuon alueen asiat eivät ole yleisesti ottaen erityisen tärkeitä suomalaisille. Ensisijassa Israelin ystävien muutamien kymmenien tuhansien joukko on niistä aktiivisesti kiinnostunut. Monet muut suomalaiset ovat jopa turtuneet Lähi-idän jatkuviin konflikteihin eivätkä alueen asiat enää jaksa erityisesti kiinnostaa. Siksi on vaarassa, että monelta suomalaiselta jää huomaamatta Iranin tilanteen vaarallisuus jopa koko maailmanrauhalle.

 

Kyse on siitä mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Entä jos mahdollinen sanktioiden asteittainen poistaminen vapauttaisi Iranin hallinnon käyttöön valtavat summat varoja käytettäväksi vaikkapa lisääntyvässä määrin terrorismin ja ehkä myös uuden ydinaseprojektin tukemiseen? Tätä Israelin johtohenkilöt pelkäävät. Mitä seuraa, jos Iran tai joku muu Lähi-idän valtio saa käyttöönsä ydinaseita? Nykyisinhän vain Israelilla on ydinaseita. Mikä muuttuisi?

 

Paljon muuttuisi. Israel ei enää voisi luottaa omaan sotilaalliseen ylivoimaansa Lähi-idässä. Se joutuisi etsimään kaikkiin alueensa kriiseihin uusia diplomaattisia ja rauhanomaisia ratkaisuja. Ydinaseiden käytön uhka olisi niin totaalinen, että koko Lähi-idän alueesta tulisi vielä vakavampi uhka maailmanrauhalle. Mistä löydettäisiin uusi poliittinen tasapaino alueelle? Jos näin käy niin nähtäväksi jää, kuinka tässä onnistutaan ja millaiset päämiehet silloin johtavat Israelia ja muita Lähi-idän maita.

 

Entä terrorismin kehitys maailmassa? Käyttäisikö Iran lisääntyneitä varojaan merkittävästi maailmanlaajuisen terrorismin tukemiseen? Nythän on näyttöä mm. Israelilla ja Yhdysvalloilla, että Iran – ainakin jossain määrin – tukee sille myötämielisiä terroristiryhmiä. Jos näin tapahtuu, niin mitä siitä seuraa Euroopalle ja meille? Jumala Israelia ja meitä kaikkia auttakoon ja siunatkoon! Huutakaamme avuksi Herramme nimeä!

 

Shalom terveisin,

Ilkka Vakkuri