Lääketiede on yhä vakuuttavammin voinut todistaa tutkimustuloksillaan, että sotien, konfliktien ja varsinaisten sairauksien ohella stressi tappaa ihmisiä jopa aiempaa enemmän suorilla ja epäsuorilla vaikutuksillaan. Näin tapahtuu täällä lintukotoisessa Suomessa, kuin kärsivän Israelin kansan kohdalla. Israelissa tilanteen ymmärtää hyvin, kun tänä kesänä suuri osa kansasta on joutunut viettämään pelolla sekä vapaa- että työaikaansa pakenemalla Hamasin raketteja pommisuojiin. Lisäksi jatkuvat kriisi- ja sotaponnistelut kuluttavat rajallisia varoja ja valtion mahdollisuuksia auttaa heikompiosaisia. Siten yhä useampi israelilainen on vajonnut tai on vajoamassa köyhyysrajan alapuolelle. Kansa kärsii ja kriisit pitkittyvät. Israelilaisten kokema stressin määrä kasvaa edelleen terveydelle vaarallista tahtia.
Suomessa meillä on takanamme ennätyslämmin kesä. Lämpökin voi olla kylmän Pohjolan asukkaille tietynlainen stressitekijä. Yleensä Suomessa on ollut kyse enemmänkin lämmön puutteesta kuin liian lämpimästä säästä. Nyt Suomenkin talous yskii ja meillä on monia omia stressin aiheita. Tutkimusten mukaan Suomen kansa on yhä enemmän stressaantunutta eikä voi oikein hyvin. Mitä neuvoksi taistelussa stressiä vastaan? Onko olemassa pätevää hoitoa, joka sopisi sekä Israelin että Suomen tilanteeseen? Voiko stressin selättää tai ainakin lievittää sen vaikutuksia? Miksi nykyihminen, joka ainakin länsimaissa elää teknologian ja tieteen kehityksen keskellä, pelkää kuolevansa stressin seurauksiin?
Vastaus näihin kysymyksiin lienee usein hyvin yksinkertainen. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, jossa kehomme vaikuttaa aivojemme toimintaan ja päinvastoin. Emme tee päätöksiä ja ajattele pelkästään ns. järjen varassa, vaan koko kehomme ja tunteemme ovat mukana vaikuttamassa elämäämme ja hyvinvointiimme. Ihminen ei voi paeta tätä todellisuutta. Tutkimusten mukaan ihminen kaikkialla maailmassa, myös Suomessa ja Israelissa, tarvitsee riittävää mutta ei liiallista fyysistä eikä henkistä kuormitusta voidakseen hyvin. Riittämätön fyysinen kuormitus johtaa salakavalasti fyysisen kunnon romahtamiseen. Riittämätön henkisten haasteiden puute johtaa apatiaan ja aivotoiminnan surkastumiseen sekä heikentää mm. muistitoimintoja.
Sekä fysiikkamme että aivomme tarvitsevat virikkeitä ja harjoitusta. Itse totesin tämän tosiasian seitsemän vuotta sitten tehdyn täyden kuntoremontin pakon sanelemana. Liian vähäinen liikunta yhdessä henkisen stressin kanssa oli johtaa vakavaan terveystilanteeseen. Onneksi sain ylhäältä voimaa pysyvään elämäntapamuutokseen ja aloin kuntoilla hikiliikuntaa riittävän kovalla sykkeellä. Varsin pian painoni putosi 30 kiloa ja kaikki terveysarvoni paranivat reipasta juoksuvauhtia. Yritin ottaa mallia apostoli Paavalista, joka totesi juosseensa jo hyvän juoksun, mutta jatkavansa edelleen juoksuaan eteenpäin tehtävänsä ja toisten ihmisten tähden.
Liikunnan terveysvaikutukset ovatkin nykyaikaisen tutkimuksen ja käytännön todellisuuden valossa kiistattomat. Riittävän pitkäkestoinen, vähintään tunnin kestävä ja vähintään viitenä päivänä yli 120 rasitussykkeellä tehtävä harjoitus parantaa ihmisen elämänlaatua merkittävästi. Lisäksi riittävä liikunta on paljastunut ehkä jopa parhaaksi aseeksi stressiä vastaan. Riittävä liikunta aktivoi aivojamme ja kehoamme tuottamaan tärkeitä mielihyvää ja terveyttä ylläpitäviä aineita, joita tarvitaan tasapainoiseen ja onnelliseen elämään stressiä vastaan. Itse asiassa riittävän kova fyysinen suoritus palauttaa aivojen stressin jäytämän tilan normaaliksi ja nollaa aikaisemman stressin tunteen tilapäisesti.
Kuinka sitten saisimme ihmiset jatkuvaan pitkäkestoiseen ja kehoa riittävästi kuormittavaan liikuntaan? Siinä on vakava kysymys. Ennen Herramme tuloa emme voi poistaa maailmasta kaikkia stressin aiheuttajia ja lisäksi on tieteellisesti todistettu, että voidakseen hyvin ja pyrkiäkseen eteenpäin, ihminen tarvitsee kohtuullisesti stressiä. Siksi riittävän haastavan ja kovan fyysisen liikunnan merkitys korostuu entisestään maailmassa, jossa ihmisten fyysinen kunto on mm. teknologian kehityksen myötä romahtamassa ja jopa osin romahtanut. Siitä todistavat nuorten keskuudessa tehdyt fyysisen kunnon tutkimukset.
Rukoillaan Herralta voimaa muutokseen tässä fyysisenkin kunnon kehittämis- ja säilyttämisasiassa niin Suomessa kuin Israelissa! Tukekaamme toinen toisiamme tässä työssä! Siinä ”ei ole erotusta juutalaisen tai ei-juutalaisen välillä”, vaan kaikki olemme samassa asemassa ja tarvitsemme toistemme tukea ja Herramme armoa saadaksemme kerran voitonseppeleen Herraltamme.
Shalom-terveisin,
Ilkka Vakkuri