Päättynyt vuosi 2017 oli nopeasti etenevien tapahtumien ja yllättävien käänteiden aikaa. Maailmanpolitiikan suhteen katsottuna Suomessa on kuitenkin edelleen yleisesti ottaen varsin rauhallista. Silti Suomenkin tulevaisuutta uhkaa terrorismin rantautuminen maahamme. Suomesta lähti ISIS – taistelijoita arvioiden mukaan yli sata. Nyt kun he palaavat maahan, niin millaisen uhan he muodostavat maamme turvallisuudelle? On tarpeetonta luetella niitä kaikkia kauheita väkivalta- tai terrori-iskuja mitä maailmalla tapahtui vuonna 2017. Toisaalta on annettava tunnustus maailmassa toimivien terrorismin vastaisten toimielinten ja ihmisten toiminnalle. Ennakkotoimilla on pelastettu suuri määrä ihmishenkiä. Samalla kun terrorismin vastustaminen ja sen vastainen taistelu on yhdistänyt maailman kansoja, on esimerkiksi Pohjois-Korean ydinaseistuminen lisännyt pelkoa ja epävarmuutta maailmanlaajuisesti. Lähi-idän konfliktit eivät ole ainakaan merkittävästi lientyneet vuoden 2017 aikana, ehkä pikemminkin lisääntyneet.
USA:sta alkanut valtamedian kritiikki ei ole vuoden aikana vielä laajemmin levinnyt koskemaan muita maita. Mielipidemittausten mukaan jopa 42 % USA:n kansalaisista ei luota omaan valtamediaansa. Yhtenä syynä lienee, että USA:n valtamedia on käytännöllisesti katsoen yhden poliittisen puolueen ja suunnan käsissä. Kun valtamediaa hallitsevan demokraattisen puolueen tukijoiden intressit ovat uhattuina, alkaa maan valtamediassa voimakas ajojahti vastustajan nujertamiseksi. Sitä tapahtuu esim. jos Yhdysvaltoihin valitaan republikaaninen presidentti. Näin halutaan varmistaa, että seuraava presidentti olisi demokraattipuolueesta. Republikaaneilla on tukenaan omassa viestinnässään vain yksi pääuutiskanava ja joitakin radiokanavia. Siksi he ovat olleet alakynnessä mediavyörytyksen alla. Vaikutusvaltaisen median toimin on pyritty synnyttämään maailmanlaajaa ulkoista painetta republikaanipresidentin kannatuksen eliminoimiseksi. Viime vuosikymmeninä suomalainenkin valtalehdistö on osallistunut tahtomattaan tai tieten tahtoen Amerikan vaalityöhön, vaikka Suomen kansa ei Amerikan presidenttiä voikaan valita.
Suomalainen lehdistö lainaa mm. lähes kritiikittömästi CNN:n ja muiden demokraattista puoluetta tukevien kohu-uutisia lähes sellaisenaan. Vuosi 2017 on ollut republikaanipresidentin vastaisessa kampanjassa osin myös yksipuolisen propagandan levittämisen aikaa. Tämä johtunee siitä, että demokraatit eivät ole kyenneet hyväksymään vaalitappiotaan joka pitkälti johtui ilmeisesti heidän omasta syystään. Donald Trumpin vastainen kampanja aloitettiin amerikkalaisessa valtamediassa, kun Trumpista, entisestä demokraattien tukijasta, alkoi muodostua merkittävä ehdokas republikaanisen puolueen presidenttiehdokkaaksi. Trump kuitenkin vastasi tähän kritisoimalla usein valtamediaa, sen valtarakenteita ja sen yksipuolista uutisointia. Amerikkalainen, rikkaiden demokraattien hallinnassa oleva valtamedia syyllistyi useaan kertaan ns. ”valheuutisiin”. Kerrottiin uutisia tapahtumista ja asioista joita ei ollut edes tapahtunut.
Esimerkiksi yhden viikon aikana, viime joulukuun alussa, USA:n valtamedioissa oli neljä täysin perätöntä uutista, jotka jouduttiin myöntämään harhaanjohtaviksi. Voi vain arvata mitä tällainen uutisointi merkitsee valtamedian uskottavuudelle. Amerikkalainen valtamedia on joutunut itsekin myöntämään asian, koska he pelkäävät laillisia seuraamuksia. Näiden uutisten tekijöitä on siirretty toisiin tehtäviin tai jopa erotettu. On ymmärrettävää, että monet ovat tyytyväisiä siihen ettei USA:n valtamedian kritiikki ja siitä tiedottaminen ole juuri levinnyt USA:n ulkopuolelle. Voi vain kuvitella mitä seurauksia voisi olla myös Suomen valtapelille, jos mediakritiikki leviäisi laajemmin maamme kansalaisten keskuuteen ja he alkaisivat tarkastella kriittisesti Suomen valtamediaa. Tässä tilanteessa sosiaalisesta mediasta on muodostunut kilpaileva media valtamedialle. Voi olla, että siitä kehittyy perinteisen median haastaja ajankohtaisuudellaan, sisällöllään ja dynamiikallaan.
Mitä tahansa toteamme vuodesta 2017 maailmanpolitiikassa tai historiassa, niin amerikkalaisen valtamedian yksi saavutus on, että Trump lienee vuoden puhutuin ja merkittävin vaikuttaja koko maailmassa. Maailma seuraa Trumpin edesottamuksia ja toimintaa aktiivisesti ja päivittäin lööppien ja uutisten muodossa. Donald Trump ei ole perinteinen poliitikko siinäkään mielessä, että hän on pyrkinyt toteuttamaan vaalilupauksiaan. Tämä lienee harvinaista politiikkojen kohdalla. Jos haluat tietää lisää Trumpin toteuttamista uudistuksista ja aikaansaannoksista, niin voit kirjoittautua Valkoisen talon sähköpostipostituslistalle. Voi vain ihmetellä sitä uudistusten tarmokkuutta, jota Trump lähes päivittäin toteuttaa. Ei ihme, että pääosin USA:n demokraattien käsissä oleva valtamedia haluaa vaieta Trumpin saavutuksista. Oltuaan vähän yli 8 kk virassa, hän viime vuoden lopulla tunnusti ja tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Yksikään USA:n presidentti ei ole näin rohjennut tehdä 25 -vuoteen, vaikka pitäisi olla itsestään selvyys, että Israel saa suvereenina valtiona päättää pääkaupunkinsa sijainnin. Emme tiedä mitä vuosi 2018 tulee merkitsemään historiassa Lähi-idän osalta. Mutta tässä vaiheessa näyttää siltä, että Trump tulee edelleen olemaan maailman tapahtumien keskipisteessä siitä riippumatta, tekeekö hyviä vai huonoja päätöksiä. Tästä valtamedia pitää huolen niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.
Israelin Jumala armahtakoon ja siunatkoon Jerusalemia, juutalaisia sekä arabikansaa. Myös amerikkalaisia ja sen presidenttiä sekä omaa maatamme ja sen päättäjiä!
Shalom–terveisin,