Shalom 5/2023

Lähi-idän tilanne on kehittynyt yhä huonompaan suuntaan Israelin kannalta. Israelin viholliset ovat vahvistuneet ja lähentyneet toisiaan. Esimerkiksi Saudi-Arabian ja Iranin suhteiden parantuminen ja lähentyminen on Israelin kannalta huono asia. Iran edelleen tavoittelee virallisestikin Israelin valtion tuhoamista ja sen ydinohjelma etenee. Israelin suhteet Saudi-Arabiaan ja moneen muuhun arabimaahan ovat viilentyneet entisestään.


Edellisen USA:n presidentin aikana saavutettu hyvä kehitys Lähi-idässä on menetetty Joe Bidenin hallinnon kyvyttömyyteen ylipäänsä rakentaa liittosuhteita ja tukea positiivista rauhanomaista kehitystä. Bidenin hallinnon ulkopolitiikka on epäonnistunut monelta osin. Siksi maailmasta on tullut entistä turvattomampi kaikkialla, myös Lähi-idässä. USA on menettänyt asemaansa ja Venäjän sekä Kiinan vaikutus on kasvanut. Israel on entistä ahtaammalla ja yksin. Israel pyrkii luottamaan sotilaalliseen voimaansa Lähi-idässä ja siten tarvittaessa ratkaisemaan konfliktit mm. Iranin kanssa. Ilman ratkaisevan merkittävää diplomaattista tai sotilaallista tukea USA:lta Israelin on itse ratkottava ongelmansa. Se on erityisen vaikeata tilanteessa, jossa maailman politiikka on muutenkin kärjistynyt ja kehittynyt konfliktialttiiseen suuntaan. Jopa kolmannen maailmansodan mahdollisuutta pelätään yleisesti.


Israelin toinen murhe ulkopolitiikan ohella on sen sisäpolitiikka. Israelin sisäiset jännitteet eri poliittisten ryhmien välillä ovat kärjistyneet. Maan nykyinen hallitus ei ole valitettavasti onnistunut parantamaan Israelin sisäistä ilmapiiriä, vaan pikemminkin päinvastoin. Syynä ovat esim. hallituksen äärijyrkät ryhmittymät. Israel tarvitsisi yhtenäisyyttä enemmän kuin ehkä koskaan ennen vakavien sotilaallisten ja yhteiskunnallisten haasteiden keskellä. Toivotaan, että järki voittaisi ja politiikan ääripäät rauhoittuisivat jotta Israel pääsisi yhtenäisyyden eikä eripuran tielle. Jos tämä ei muuten onnistu, Israelin turvallisuuselimet voivat puuttua tilanteeseen. Onhan Israelissa voimassa edelleen sotatilalait. Kuitenkaan voimalla ei voi voittaa ihmisten sydämiä.


Israel tarvitsee nyt rukoilijoita ja tukijoita, että se voisi toteuttaa Jumalan tahtoa eikä vain omaa maallista tahtoaan. Israelin tulisi löytää Jumalan tahto kaikilla elämän osa-alueille ja itsekkyyden ja ryhmäkuntaisuuden tulisi väistyä yhteisen edun tähden.


Jumala ja Messias Israelia siunatkoon tässä prosessissa!


Shalom-terveisin,
Ilkka Vakkuri