Pääkirjoitus lehdestä 9/2013

Rakkaudesta puhutaan nykyisin yhä enemmän niin lehdistössä kuin internetin keskustelupalstoillakin. Vanha sanonta kuuluu, että siitä puhe mistä puute. Ajallemme tuntuu olevan tunnusomaista, että rakkaudesta on tullut kaupallista ja romantiikkahakuista ja tavallinen inhimillinenkin rakkaus on yritetty muuttaa eksoottisten erikoisuuksien hakemiseksi. Tilaa ei enää ole kuten ennen aidoille vilpittömille ihmissuhteille. Me kristitytkin olemme vaarassa ajautua marginaaliin perinteisen kristillisen rakkauskäsityksen muretessa asteittain. Miten tähän on tultu?

Mietin asiaa hartaasti yhdessä viimeisimmän juutalaisen vieraamme Alexey Shepelevin kanssa. Totesimme lopulta, että nykyaikainen rakkauskäsitys ei ole vaikuttanut vain maallistuneisiin ihmisiin, vaan se pyrkii esille uskovienkin keskuudessa. Ongelma on, että on alettu puhua maallista maailmaa kosiskelevasti ja yhä enemmän rakkaudesta yleisellä tasolla. Samalla Raamatun ajatus Jumalan erityisestä rakkaudesta Jeesuksessa Kristuksessa on hämärtynyt. Apostoli Paavali opettaa kirjeissään, että ei ole muuta tosi rakkautta, kuin rakkaus, joka ilmenee Jeesuksessa Kristuksessa ja Hänen Hengessään eli Pyhässä Hengessä. Jeesuksessa Jumalan rakkaus saavuttaa huippukohtansa. Mitään muuta rakkautta ei voi verrata Jeesuksen Kristuksen rakkauteen.

Jeesuksen rakkaus tarjoaa meille todellisen pakopaikan itsekkäästä ja egoistisesta rakkaudesta. Siksi vanha ihmisemme ei siedä eikä viihdy sen rakkauden seurassa. Tämä on yksi syy, että seurakunnissakin on vakavia ongelmia itsekkyyden ja sen seurausten alueilla. Jeesuksen sanoman kehotusosuuden koko painovoima kohdistui siihen, että Häneen uskovat kohtelisivat kaikkia lähimmäisiään – niin uskovia kuin uskomattomia – kuten Jeesusta. Hän opetti: ”Mitä teette yhdelle näistä pienimmistä niin sen teette minulle!”

Jeesus käsittelee oikeaa kristillistä hengellistä asennetta monissa raamatunkohdissa. Hyvä ja syvällinen esimerkki siitä mitä meidän ei tule olla, on mm. Matteuksen evankeliumin 23. luku. Siinä Jeesus varoittaa ulkokullatuista: he sitovat kokoon raskaita ja vaikeasti kannettavia taakkoja ja panevat ne ihmisten harteille mutta itse he  eivät tahdo niitä sormellaankaan liikuttaa. Jeesus jatkaa, että kaikki tekonsa he tekevät sitä varten, ”että ihmiset heitä katselisivat. He tekevät raamatunlausekotelonsa leveiksi ja vaippansa tupsut suuriksi ja rakastavat ensimmäistä sijaa pidoissa ja etumaisia  istuimia synagoogissa,  ja tahtovat mielellään, että heitä tervehditään toreilla, ja että ihmiset kutsuvat heitä nimellä ’rabbi’” (Matt. 23:4-7). ”Vaan joka teistä on suurin, se olkoon teidän  palvelijanne.  Mutta joka itsensä ylentää, se alennetaan; ja joka  itsensä alentaa, se ylennetään” (Matt. 23:11-12). ”Voi teitä, te ulkokullatut, kun te annatte kymmenykset mintuista ja  tilleistä ja kuminoista, mutta jätätte sikseen sen, mikä  laissa on tärkeintä: oikeuden ja laupeuden ja uskollisuuden! Te sokeat taluttajat, jotka siivilöitte hyttysen, mutta  nielette kamelin!” (Matt. 23:23-24).  ”Samoin tekin ulkoa kyllä näytätte ihmisten silmissä  hurskailta, mutta sisältä te olette täynnä ulkokultaisuutta  ja laittomuutta” (Matt. 23:28).

Onko olemassa vaara, että me kristitytkin lankeamme pois armosta ja sen aikaansaamasta laupeudesta ja todellisesta lähimmäisenrakkaudesta Jeesuksessa Kristuksessa. Onko olemassa vaarassa, että Kristuksen Jeesuksen opetukset ja sanoma unohtuu esimerkiksi Israel -työn kiihkeässä tiimellyksessä? Onko meillä vaarana tulla ulkokultaisiksi? Alammeko palvoa enemmän ihmisiä kuin Jumalaa? Juutalaisia loukkaa suuresti, jos alamme palvoa heitä joinakin erityisinä Jumalan luomina yli muiden, emmekä enää kykene näkemään heitä syntisinä, langenneina, armoa tarvitsevina tavallisina ihmisinä. Rakkaus Jeesuksessa tarkoittaa, että näemme tosiasiat emmekä yritä romantisoida totuutta. Silloin voimme kohdata niin juutalaiset kuin kristityt sellaisina kuin he ovat, avuineen ja puutteineen. Silloin meillä on Kristuksen mieli ja Pyhä Henki vaikuttamassa elämäämme!

Shalom-terveisin,

Ilkka Vakkuri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *