Pääkirjoitus lehdestä 3/2013

Jälleen kerran minulla on ollut ilo ja kunnia matkustaa uskonveljen ja messiaanisen pastorin Alexey Shepelevin kanssa Suomen kiertueella. Alexeyn juuret ovat venäjänjuutalaisessa kulttuurissa. Hän on syntynyt ja elänyt koko elämänsä juutalaisessa perheessä Venäjällä. Keskustelu hänen kanssaan auttaa minua ymmärtämään paremmin niitäkin venäjänjuutalaisia, jotka ovat muuttaneet esimerkiksi nykyiseen Israeliin. Alexey on kuvaillut minulle monta kertaa miten salakavalasti totalitaarinen järjestelmä muovaa ihmisen ajattelua. Keskeiseksi tulee selviämisen strategia. Yksi tärkeä selviämisen muoto tai apuväline on huumori. Venäläisen taustan omaavat juutalaiset esittävät paljon huumoria. Venäjän olosuhteista johtuen tuossa huumorissa on paljon surumielisyyttä ja melankolisuutta. Se poikkeaa monella tavalla esimerkiksi amerikkalaisesta tai suomalaisesta huumorista. Tämä on ymmärrettävää, koska huumori kumpuaa juuri kulttuurin ja kielen keskeltä.

Kerroin Alexeylle kerran kuulemani vitsin venäläisistä. Vitsin kuultuaan hän piti sitä hyvin osuvana ja venäläiseen huumorintajuun sopivana. Tarina sijoittuu entisen Neuvostoliiton aikaan. Natalia -niminen nuori tyttö sai tehtäväksi osallistua koulun kirjoituskilpailuun muiden luokan oppilaiden kanssa. Tarkoitus oli kehua ja ylistää kommunistisen puolueen saavutuksia. Natalia kirjoitti aineen, jossa hän kertoi kuinka hänellä on ihana kissa, joka on synnyttänyt 4 poikasta jotka kaikki ovat kunnon kommunisteja. Opettaja oli erittäin riemuissaan näin hienosti ja isänmaallisesti kommunismia ylistävästä kirjoituksesta. Hän luetutti aineen koko luokan edessä. Opettaja sanoi lopuksi, että Natalian tulee kirjoittaa myöhemmin jatko-osa, kuinka nämä kunnon kommunistit kehittyvät ja mitä kissaperheen elämään kuuluu. Natalia lupasi tehdä niin.

Myöhemmin Natalia kirjoittikin aiheesta toisen aineen: Hänellä on ihana kissa, joka synnytti 4 poikasta ja 3 niistä on kunnon kommunisteja. Opettaja sanoi, että on hienoa kuulla näistä kissanpojista. Mutta kuinka Natalia kirjoitti, että vain 3 olisi kunnon kommunisteja, mitä sille yhdelle tapahtui, kysyi opettaja vihaisena? Natalia rupesi itkemään opettajan vihaisen äänen takia ja sanoi: kyllä niitä aluksi oli 4 mutta en minä voi mitään sille, että yhden silmät aukesivat. Alexeyn mukaan juttu kuvaa hyvin kommunismin aikaa ja sen vaikutusta venäläisten ja myös venäjänjuutalaisten ajatteluun. Sinulla oli silmät joilla nähdä ja korvat joilla kuulla. Mutta et saanut tulkita näkemääsi etkä kuulemasi.

Jeesus kehottaa Raamatussa, että jolla on korvat se kuulkoon. Hän sanoi myös, että näkevin silmin he eivät näe ja kuulevin korvin he eivät kuule. Tämä on vakava asia meille kaikille. Jos emme enää uskalla tunnustaa tosiasioita niin asiat ovat vaarallisella mallilla. Natsien Saksa, N-liitto ja kaikki totalitaariset valtiot on rakennettu tällaisen ajattelun varaan. Ihminen ei saa nähdä, kuulla eikä ymmärtää muuta kuin mitä hänelle sanellaan ja mitä hänen halutaan uskovan. Kristinuskossakin on monesti ollut aikoja, jolloin ihmiset eivät ole saaneet lukea Raamattua tai tehdä sitä koskevia kysymyksiä. Heille on saneltu, kuinka Raamattua tulee ymmärtää ja mitä saa kysyä. Jos meiltä viedään Raamatun tutkimisen ja selittämisen oikeus, silloin voimme joutua äärettömän hengellisen mielivallan uhreiksi. Oppi on tärkeä ja hyvä asia mutta sen pitää perustua Raamattuun. Kristittyinä meidän tulee tiedostaa miksi, miten ja milloin osa kristikansaa on kohdellut juutalaisia ja toisia kristittyjä huonosti milloin minkäkin hienolta kuulostavan opin tai opettajan vaatimusten takia. Nämä ovat vakavia kysymyksiä. Mikä on totuus ja mitä Jeesus opettaa meille näistä asioista? Milloin valhe tulee totuuden sijaan?

Shalom- terveisin,
Ilkka Vakkuri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *