Tuula-Hannele Ikosen uudet rukouskirjat koskettavat & kuuntele Tuula-Hannelen haastattelu

Tuula Hannele ja Ossi Ikonen & Tarja-Anneli Tretinjak ovat koonneet kaksi kaunista rukouskirjaa, joihin on koottu raamatuntekstejä sekä koskettavia otteita juutalaisten holokausti-kokemuksista päiväkirjoista ja kirjoista. Molemmat kirjat on kuvitettu kauniilla kukka-aiheisilla kuvilla. Kirjat sopivat niin rukouskirjaksi kuin lahjaksi ystävälle.

Hinta 8 € /kirja. Kirjat voi ostaa Israelin Ystävät ry:n verkkokaupasta tai tilata s-postitse shalom@iy.fi

Tuula-Hannele Ikonen kertoo uusista kirjoistaan.

Tefilot on hepreankielen monikkomuoto sanalle tefila, rukous. Tefilot, kukkien keskellä rukouksia juutalaisten elämästä, palvelee rukouskirjana ja sen kauniit kukka-aiheiset kuvat yhdessä raamatuntekstien ja juutalaisten päiväkirjojen lainausten kanssa ovat koskettava kokonaisuus.

25. heinäkuuta, 1942, lauantai:
”On koittanut järkyttävä aika. Äiti, sinulla ei ole aavistustakaan, miten järkyttävä. Mutta Meidän Herramme pitää meistä huolen, ja vaikka pelkään valtavasti, minä uskon Häneen. – Minä luotan, koska tänä aamuna kaiken pimeyden keskelle paistoi kirkas auringonsäde.”
Ote 15-vuotiaan Renian päiväkirjasta Premyslin ghetossa, Puolassa.

Shirim on heprean kielen monikkomuoto sanalle Shir eli laulu, runo. Shirim, kukkien keskellä luluja juutalaisten elämästä -kirjassa kukat ikään kuin laulavat ja kertovat juutalaisten elämästä Raamatun jakeiden, kirjojen tekstien ja kauniiden kuvien välityksellä.

”Jonan äiti ehti ottaa pienelle pojalleen uniliinan mukaan, kun heidät vangittiin ja kuljetettiin kiireellä pois kotoa. Eräänä iltana äiti vei Jonan parakkiin, jossa naiset lauloivat kynttilän valossa. Ihmiset itkivät, äiti kiersi käsivartensa Jonan ympärille ja painoi lapsensa pään itseään vasten. Naiset olivat alkaneet laulaa laulua Dyynien valkoharjat. ”
”Mutta he itkivät pikemminkin kuin lauloivat. Kysyin ädiltäni mitä dyynit olivat, mutta häntäkin itketti. Kysyin miksi häntä niin itketti ja hän sanoi ´se laulu´.”
Jona Oberski: Lapsuusvuodet.

Kirjoittajista:

Tohtori Tuula-Hannele Ikonen on European Association for Jewish Studies -tiedeyhteisön jäsen (Oxford, UK). Hän on tutkinut juutalaisten vaellushistoriaa ja holokaustia.
Tarja-Anneli Tretinjak on erikoiskirjastonhoitaja, joka on myös perehtynyt juutalaisten vaellushistoriaan ja holokaustiin.
Projekti-insinööri Ossi Ikonen on raamatunopettaja ja evankelista.

Kirjat jatkavat Shalom-Kustannus Oy:n Kyynnellaakso-sarjaa. Sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet kirjat:

Jeladin, Lapset holokaustissa: Juutalaisten lasten elämä ja kohtalo holokaustissa, 2021. Tuula-Hannele Ikonen, toim. Ossi Ikonen ja Tarja-Anneli Tretinjak.

Iberian muuttolinnut: Sefardijuutalaisten hajaannus ja kotiinpaluu, 2021. Tuula-Hannele Ikonen, toim. Ossi Ikonen.

Kyynellaakson äidit: Juutalaiset äidit kodinrakentajina, 2020, 2021. Tuula-Hannele Ikonen, toim. Ossi Ikonen.