Pienistä aluista kasvuun
Kirjoittanut Pirkko Viitala
Vierailin Jerusalemissa ja DVI (Dental Volunteers for Israel) -hammasklinikalla viimeksi huhtikuussa 2023. Toimin tällä hetkellä klinikan Suomen yhdyshenkilönä. Hammaslääkärinä olen työskennellyt siellä noin 15 kertaa eri pituisina, 1-6 viikon jaksoina vuosien 1987-2013 välillä. Huhtikuussa päivitimme klinikan kotisivujen suomenkielisiä osioita.
Päivän lopuksi Michelle Levine, klinikan ulkomaisen työn koordinaattori, vei minut retkelle Herodion-linnoitukselle. Jo Raamatussa mainittu Herodes Suuri rakennutti kesäpalatsin, jonka kaivauksissa löydetyt alueet ovat jo joitakin vuosia olleet turisteille avoinna. Alue sijaitsee Juudean autiomaassa, nykyisen Länsirannan alueella, n. 12 km Jerusalemista ja 5 km Betlehemistä. Linnoituksesta on kauniit näköalat ympäröivään erämaahan. Rakennuksista on nähtävänä mm. kylpyhuone, käytäviä, huoneita ja amfiteatteri ulkona. Sisällä voi katsoa videoesityksen linnoituksen historiasta. Ohitimme yhden tarkastuspisteen siirtyessämme Länsirannan alueelle.
Hammasklinikan historiaa
Klinikan perusti v. 1980 juutalainen nainen, Trudi Birger, joka oli syntynyt Frankfurtissa Saksassa v. 1927. Perhe pakeni natsivainoja Liettuaan v.1933. Trudi ja hänen äitinsä selvisivät elossa Memelin ghetosta ja Stutthofin keskitysleiriltä. Avioiduttuaan ja Israeliin muutettuaan Trudi opiskeli mikrobiologiksi. Hän halusi auttaa vaikeuksissa olevia lapsia ja perusti ensin Kummiperhe-projektin, jonka kautta hän auttoi vähävaraisten perheiden lapsia koulutarvikkeiden hankkimisessa ja harrastusten kustannuksissa. Vuonna1980 hän päätti perustaa hammasklinikan, joka toimisi vapaaehtoistyön pohjalta. Potilaat olisivat vähävaraisten perheiden lapsia Jerusalemin alueelta eri etnisistä ryhmistä ja saisivat ilmaisen hammashoidon. Tuolloin kaikki hammashoito oli yksityisellä pohjalla Israelissa. Trudi sai alkuun avuksi ranskalaisia hammaslääkäreitä, hoitotuolin ja tarvikkeita. Trudin elämästä on kirjoitettu kirja, joka v. 1992 julkaistiin myös suomeksi. Kirjan nimi on Tulen kanssa silmäkkäin – Miten pelastuin keskitysleirin helvetistä. Kirja on lainattavissa kirjastoista.
Työ on laajentunut vuosien myötä. Nyt klinikalla on kuusi hoitotuolia. Niissä työskentelee israelilaisen hammaslääkärin johdolla vapaaehtoisia hammaslääkäreitä monista eri maista, israelilaisia vapaaehtoisia ja lasten hammashoitoon erikoistuvia hammaslääkäreitä. Suuhygienistiä varten on yksi tuoli. Ennaltaehkäisevä hoito ja kotihoidon opetus edeltävät aina varsinaista hoitoa. Potilaat tulevat sosiaalihuollon ohjaamina ja ovat 5-26 vuotiaita lapsia ja nuoria, eri hoitolaitoksiin sijoitettuja, erityistä tukea tarvitsevia nuoria, uusia maahanmuuttajia, nyt mm. Ukrainasta ja Gazan sotaa paenneita israelilaisia, keskitysleireiltä selvinneitä tai vähävaraisia vanhuksia, jotka saavat ilmaiset proteesit ja niihin liittyvän hoidon.
Työ tehdään hyvällä ammattitaidolla ja rakkaudella klinikan perustajan arvojen mukaan. Nyt vastaavana hammaslääkärinä on Roy Petel, joka toimii myös opettajana Yliopiston hammaslääketieteen laitoksilla. Klinikka sopeutuu aina vallitseviin oloihin. Kun korona ja nyt Gazan sota ovat estäneet ulkomaisia hammaslääkäreitä matkustamasta, korvaamaan on saatu paikallisia hammaslääkäreitä. Klinikalla on nyt myös oma pieni hammaslaboratorio, jossa tehdään osa proteettisista töistä. Näin voidaan säästää kustannuksia. Taloudellista tukea on mahdollista lähettää myös Suomesta ja varoja tarvitaan. DVI on yksi Israelin Ystävät ry:n tukikohteista
Suomalaiset hammaslääkärit DVI:llä
Tieto DVI-klinikan olemassaolosta lähti Suomessa kulkemaan Shalom-lehden välityksellä. Vuonna 1985 lehdessä oli kirjoitus klinikasta. Sen luki hammaslääkäri Erkki Kuusiston äiti ja vei lehden Erkille arvellen, että kirjoitus saattaisi kiinnostaa. Aihe kiinnostikin niin paljon, että Erkki lähti seuraavana vuonna perheensä kanssa Jerusalemiin ensimmäisenä suomalaisena vapaaehtoisena. Erkin jälkeen sinne löysi tiensä Irmeli Meriläinen Vaasasta syksyllä 1986.
Minä sain kuulla klinikasta Irmelin ystävän kautta, ollessani Lehtimajajuhla-matkalla; pääsin käymään klinikalla ja menin työhön helmikuussa 1987. Sen jälkeen aloimme yhdessä välittää tietoa mm. Hammaslääkäripäivien yhteydessä. Erkki toimi yhdyshenkilönä vuoteen 2010 asti, jonka jälkeen minä olen jatkanut, Kristiina Rämön, Vantaalta, avustamana. Meidän ensimmäisten jälkeen yli 100 suomalaista hammaslääkäriä on ollut klinikalla työssä, monet useita kertoja. Kun olot maassa taas rauhoittuvat, sinne toivotaan kovasti uusia suomalaisia. Meidän korkeaa koulutustasoa ja rauhallista tapaa työskennellä arvostetaan. Klinikan yhteinen kieli on englanti. Hammashoitajat toimivat tulkkeina potilaan ja hammaslääkärin välillä.
Kokemuksia
Klinikka on antanut ainutlaatuisen mahdollisuuden työskennellä kotimaan ulkopuolella omassa ammatissa, tutustua eri puolilta maailmaa tulleiden kollegoiden kanssa ja oppia tuntemaan erilaisia kulttuureja ja ajattelutapoja. On mielenkiintoista asua hetki Israelissa, tehdä ostoksia ruokakaupoissa ja toreilla, käydä konserteissa, elokuvissa tai seurakunnan kokouksissa, matkustaa julkisen liikenteen bussilla, junassa tai raitiovaunussa. Olen iloinen, että Trudi avasi ovet myös meille ulkomaalaisille yhteistyöhön ja yhteiseloon. Olen myös iloinen siitä, että en etsinyt aina uutta vapaaehtoistyön kohdetta, vaan jatkoin DVI:llä. Näin olen voinut oppia tuntemaan klinikan henkilökuntaa ja saanut jakaa aika pitkän osan klinikan historiasta.
Useimpien matkojen edellä minulta on kysytty, enkö pelkää matkustaa Israeliin. Olen vastannut: ”Kuten muulloinkin, rukoilen ensin ja lähden sitten”. Ohjeenani on ollut Filippiläiskirjeen 4: 6-7 ajatukset: ”Älkää mistään murehtiko, vaan kaikessa saattakaa pyyntönne rukouksella ja anomisella kiitoksen kanssa Jumalalle tiettäväksi ja Jumalan rauha, joka on kaikkea ymmärrystä ylempi, on varjeleva teidän sydämenne ja ajatuksenne Kristuksessa Jeesuksessa.” Turistille Israel on kyllä turvallisempi maa matkustaa, kuin mitä moni ajattelee. Yksi lempilauluistani on Miika 4:n mukaan kirjoitettu ”Nouskaamme vuorelle korkeimmalle”. Koen, että sen sanat: ”Istumme yhdessä lehväin alla, kansat ei pelkää toisiaan” toteutuvat jo nyt kauniisti DVI-klinikalla.
Pirkko Viitala
Voit lahjoittaa DVI-Hammasklinikalle Israelin Ystävät ry:n rahankeräystilille FI41 5731 8220 0718 21, viitteellä 220, tai suoraan kotisivuillamme.