Shalom-lehden 5/2024 pääkirjoitus

Israel on joutunut raa’an hyökkäyksen kohteeksi. Sen kansalaisia on murhattu äärimmäistä väkivaltaa käyttäen. Hamas surmasi noin 1200 viatonta ihmistä hyökkäyksessään. Israelin oli toimittava Hamasin elinoimiseksi, että vastaavat tapahtumat eivät toistuisi. Hamas ampui samassa yhteydessä myös ennätysmäärän raketteja Israelin alueelle. Israelin oli iskettävä sinne mistä terroristit ja raketit tulivat. Israelilla ei ollut vaihtoehtoa. Sen oli iskettävä Gazan alueelle.


Nyt Israel on taistellut Hamasia vastaan Gazassa jo yli 6 kk. Sota ei ole vielä ohi, mutta Israel on merkittävästi eliminoinut Hamasin taistelijoita ja joitakin sen johtajia. Valitettavasti tiheästi asutulla alueella, missä Hamas käyttää Gazan siviilejä häikäilemättömästi ihmiskilpinään, on sodan kuluessa kiistatta kuollut paljon siviilejä. Mukaan lukien naisia ja lapsia. Tarkkaa lukua on vaikea tietää koska toistaiseksi ainut julkinen lähde on ollut Hamasin omat lähteet.

Jokainen siviiliuhri on toki liikaa ja siksi Israel on yrittänyt olla huolellinen sotilasoperaatioissaan. Israel on itsekin myöntänyt, että sen iskut ovat välillä eri syistä osunut myös siviileihin. Kuitenkin Israel on pyrkinyt välttämään, jo imagohaitankin takia, siviiliuhreja niin hyvin kuin on kyennyt. Silti sota on aina raakaa ja jokainen siviiliuhri on suuri tappio niin Israelille kuin Gazan asukkaille. Siksi sekä Israelissa että Gazassa odotetaan sodan päättymistä herkeämättä. Lisäksi Israelissa odotetaan loppujen panttivankien vapautumista tuskaisesti.

Israel ei kuitenkaan halua päättää sotaa ennen kuin Hamas on kukistettu ja kaikki loput panttivangit vapautettu. Lisäksi Israel haluaa tuhota Gazan ja Egyptin rajan ali kulkevat tunnelit sekä muodostaa turvavyöhykkeen Gazan ja Egyptin rajan väliin. Näin ettei laittoman materiaalin kuljetus Gazaan enää onnistuisi. Tämän jälkeen Israel haluaa Gazaan Hamasista vapaan hallinnon.

Kaiken edellä mainitun toteuttaminen on suuri haaste tilanteessa, jossa jopa Israelin merkittävin liittolainen USA painostaa Israelia päättämään sodan mahdollisimman pian. USA:ssa on vaalivuosi ja nykyinen hallinto on vaikeassa asemassa, koska heidän puolueessaan on paljon sekä palestiinalaisten että Israelin kannattajia. Kumpaakaan ryhmää ei vaalivuonna saisi liikaa suututtaa.


Israelin armeijan suuri tehtävä on Iranin ydinohjelman pysäyttäminen tai tuhoaminen. Iran Watch on puolueeton Iranin ydinohjelman etenemistä tarkkaileva asiantuntijaryhmä. Se on laskenut maailman atomienergiajärjestön viimeisen raportin pohjalta, että Iran kykenisi valmistamaan nykyistä uraanimääräänsä lisää rikastamalla viikossa ydinpommin ja kolmessa viikossa viisi ydinasetta. Täten Iran muodostaisi pysyvän uhan koko Lähi-idän alueelle. Tätä Israel ei voi sallia, koska Iran on uhannut ydinaseen saatuaan pyyhkäistä Israelin juutalaisvaltion maailman kartalta. Nähtäväksi jää koska ja miten Israel iskee Iranin ydinohjelmaan?


Uskovina haluamme luottaa siihen, että vaikka Jumala sallii koettelemuksia, niin hän ei hylkää kansaansa. Siksi rukoilemme, että Israel löytää Jumalansa ennen kuin on liian myöhäistä. Jumala varjelee kansaansa. Tukemme Israelille on nyt erityisen tärkeää. Tuetaan Israelia tässä lehdessä olevan pankkisiirron kautta ja lakkaamattomin rukouksin!


Shalom-terveisin,
Ilkka Vakkuri