DVI Hammasklinikka – Ainut täysin ilmainen hammasklinikka Israelissa

DVI hammasklinikka-Dental volunteers for Israel
The Trudi Birger Dental Clinic

DVI kukoistaa edelleen tekemällä sitä, mitä hammaslääketiede voi ainutlaatuisella tavalla tehdä tzedakan (juutalaisen hyväntekeväisyyden) maailmassa – tarjoamalla yhteiskunnan pienituloisimmille ryhmille korjaavaa hammashoitoa parantaen samalla heidän elämänlaatuaan. Tänä vuonna meillä on ollut erityinen tilaisuus toivottaa tervetulleeksi suuri määrä ukrainalaisia pakolaisia; olosuhteet huomioon ottaen DVI:n klinikan johtaja myöntää näille pakolaisille kertaluonteisen poikkeuksen potilaiden ikärajoituksiin. Joka viikko maaliskuusta lähtien hammaslääkärit ovat lentäneet Israeliin eri puolilta maailmaa auttamaan ukrainalaisia pakolaisia DVI:ssä.

Suomalainen hammaslääkäri Halinen ja Maria Levenberg

MIKSI DVI?
DVI on kustannustehokkain ilmainen hammasklinikka, jossa hammaslääkäreidemme aika, klinikan laitteet ja tarvikkeet lahjoitetaan, joten DVI pystyy ylläpitämään korkeat standardit pienellä budjetilla. Trudi Birgerin filosofia todellisesta tzedakasta (hyväntekeväisyydestä) – antamalla tarvitsevalle henkilölle saman, mitä toivoisit omalle perheenjäsenellesi – on juuri sitä, mitä vapaaehtoishammaslääkärimme tekevät DVI:ssä.

Lasten hammaslääketieteeseen erikoistuvien Koulutus-ohjelma
DVI on Israelin ainoa tunnustettu lasten hammaslääketieteen residenssipaikka hammaslääkärikoulujen ulkopuolella. DVI:n koulutusohjelman kautta DVI-hammaslääkäreillä on suurempi vaikutus kuin koskaan ennen. Lasten hammaslääketieteeseen erikoistuvan on tehtävä tietty määrä tunteja hoitaakseen pahoinpideltyjä ja traumatisoituneita nuoria potilaita lasten hammaslääkärin valvonnassa. Toiminnanjohtaja tohtori Roy Petel, hallituksen sertifioitu lastenhammaslääketieteen asiantuntija ja lastenhammaslääketieteen professori Hadassahissa, rekrytoi kaksi uutta hammaslääketieteen koulua DVI:n Pediatric Residents’ -ohjelmaan vuonna 2021, ja ne alkoivat lähettää opiskelijoitaan töihin klinikalle. Tämän seurauksena DVI:n klinikalla on nyt pysyvästi lastenlääkäreitä joka päivä, ja DVI:n kautta hammaslääkärit ympäri maailmaa jakavat parhaita käytäntöjä omista maistaan hammaslääkäreiden kanssa Israelissa.

Suomalainen hammaslääkäri Liisa Weckström hoitaa nuorta potilasta.

Kehitysohjelma arabitaustaustaisille hammaslääkäreille
Viimeisten 5–10 vuoden aikana DVI:stä on tullut polku menestykseen näiden sinnikkäiden hammaslääkäreiden keskuudessa, jotka ovat usein kotoisin pienituloisista ja huono-osaisista yhteisöistä. Vapaaehtoistyö DVI:ssä muutaman vuoden ajan auttaa heitä työllistymään ja saamaan hyväksynnän erikoistumisohjelmiin. Aiemmin DVI koulutti vuosittain 5 palestiinalais- ja arabihammaslääkäriä vuodesta 2018 maaliskuuhun 2020 ja auttoi heidän uransa edistämisessä. Maaliskuussa 2020 pandemian vuoksi (ulkomaalaiset vapaaehtoiset hammaslääkärit eivät päässeet Israeliin, mikä vapautti DVI:n hammaslääkäripalvelut, hammaslääkäriassistentit ja DVI-klinikan johtajien ajan), tämä ohjelma kolminkertaistui ja koulutti 15 palestiinalaista ja arabialaista hammaslääkäriä yhden pandemiavuoden aikana. Kouluttamalla näitä hammaslääkäreitä olemme parantaneet heidän hammaslääketieteen taitojaan, laajentaneet heidän hoitovalikoimaansa ja joissain tapauksissa he ovat saaneet hyväksynnän erittäin kilpailukykyisiin erikoistumisohjelmiin, joiden avulla he voivat edetä ammatillisesti ja taloudellisesti Israelin yhteiskunnassa.

Nuori miespotilas yhdessä suomalaisen hammaslääkäri Atro Anttilan kanssa.

Maahanmuuttajapotilas, jonka lapset olivat DVI-potilaita
Beni Mucha, 79-vuotias potilas DVI:n ilmaisproteesiprojektissa, kasvoi kymmenlapsisessa Muchan perheessä Irakissa. Tähän päivään asti hän muistaa lapsuutensa trauman. Hänen ollessaan kolmevuotias, paikalliset arabit tunkeutuivat juutalaisyhteisöön soihdut palaen.He polttivat paikallisen synagogan, jossa hänen isänsä oli kanttori, ja monet juutalaisten kodit, ennen kuin väkivalta laajeni puukotushyökkäyksiksi kaikkia vastaan tulevia juutalaisia kohtaan. Juutalaiset pysyivät lukittuna koteihinsa kolmesta neljään päivään rukoillen, että väkivalta loppuisi.
Vuonna 1951 koko Muchan perhe muutti Israeliin. He asettuivat alun perin Kiryat Shemonehin pohjoiseen yhteisöön, jossa he asuivat vuoden ennen kuin perustivat kotinsa Afulaan. Armeijasta erotettuaan Beni kamppaili löytääkseen työtä ja teki satunnaista päivätyötä. Sitten hän löysi töitä laivalta ja myöhemmin ystävä löysi hänelle töitä Jerusalemin hotellista. Silloin hänen perheensä muutti pääkaupunkiin. Benillä on viisi lasta ja yhdeksän lastenlasta. Muchat työskentelivät kovasti varmistaakseen, että heidän lapsensa menestyisivät Israelissa. Tasan kolmekymmentä vuotta sitten, kun hänen poikansa oli neljävuotias, Beni vei hänet DVI:n hammashoitoon.
Nykyään heidän kaksi tytärtään työskentelee oikeusministeriössä, yksi valtiovarainministeriössä, yksi hyvinvointipalveluissa ja heidän poikansa on myyntityössä. Beni muistelee rakkaudella, kuinka hänen poikaansa hoidettiin DVI:ssä ja nyt hän on palannut hakemaan itselleen ilmaisia proteeseja. ”Odotan todella innolla oikean aterian syömistä. Siitä on kuukausia, kun minulla ei ole ollut muuta kuin kaurapuuroa!” Herra Muchalla ei ole sanoja ilmaistakseen kiitollisuuttaan kaikesta huolenpidosta, jota hänen perheensä on saanut.
DVI-hammaslääkärit ja henkilökunnan jäsenet olivat hyvin liikuttuneita nähdessään, kuinka heidän panoksensa oli vaikuttanut tähän perheeseen useiden vuosikymmenten ajan. TÄMÄ on esimerkki siitä, mitä suomalaiset vapaaehtoiset hammaslääkärit ja Israelin Ystävät ry ovat saavuttaneet yhteistyössä DVI:n kanssa vuosikymmenien aikana.

Ilmainen vanhusten hammasproteesiohjelma
Jerusalemissa on yli 57 000 apua tarvitsevaa vanhusta. Monilla klinikalle saapuvista vanhuksista on vain muutama hammas jäljellä, ja he ovat kärsineet siitä vuosikymmeniä. Toiset saapuvat 20 tai 30 vuotta sitten tehtyjen, yhteen liimattujen hammasproteesien rikkoutumisen takia. Heidän on vaikea pureskella ruokaa, mikä rajoittaa heidän ruokavaliotaan ja ilmaisuaan, ja tämä estää heitä kommunikoimasta ja olemasta vuorovaikutuksessa ympärillään olevien kanssa. DVI tarjoaa apua tarvitseville vanhuksille (kaikista etnisistä ryhmistä) ja erityisesti holokaustista selviytyneille yli 65-vuotiaille ilmaisia proteeseja, mikä parantaa heidän elämänlaatuaan ja palauttaa heille ihmisarvon. Vuonna 2021 DVI ylitti tavoitteensa hoitaa 100 potilasta hoitamalla 147 potilasta, joista noin kolmannes oli selviytyjiä!

Oma laboratorio DVI:lle
Ilmaisten hammasproteesien laboratoriokustannukset vuodelle 2022–2023 ovat vain 15 000 dollaria, joka on kolmasosa edellisten vuosien laboratoriokustannuksista. Laboratoriokustannukset nousivat rajusti luonnollisesti yhdessä potilasmäärän vastaavan kasvun kanssa, ja tämä aiheutti vakavan ongelman, koska ilmaisten hammasproteesien ohjelman budjetti ylittyi usein. DVI pystyi kuitenkin keräämään varoja perinteisiltä ” varusteluovuttajilta” perustaakseen oman laboration vuonna 2022! Tämä ratkaisee kustannustehokkuuden ongelman ohjelman pitkän aikavälin menestyksen vuoksi.

Israelin Ystävät ry:n tuen avulla DVI tarjoaa ilmaista korjaavaa hammashoitoa ja suun terveyskasvatusta vähävaraisille, pahoinpidellyille, riskiryhmiin kuuluville nuorille, erityisiä tarpeita tarvitseville nuorille, uusille maahanmuuttajille, IDF-sotilaille, joilla ei ole varaa hoitoon, pahoinpidellyille naisille, lastenkotien lapsille, vähävaraisille vanhuksille ja holokaustista selviytyneille. DVI on kiitollinen Israelin Ystävät ry:n tuesta tarvitseville potilaille.

Sharon Spira, Vapaaehtoistyön koordinaattori/Kansainväliset suhteet

Voit tukea DVI-Hammasklinikkaa lahjoittamalla Israelin Ystävät ry:n rahankeräystilille FI41 5731 8220 0718 21, viitteellä 220. Voit myös lahjoittaa suoraa kotisivuillamme Lahjoita-osiossa.

Poliisihallituksen Israelin Ystävät ry:lle myöntämä rahankeräyslupa on RA/2021/1386.
Lupa on voimassa 22.10.2021 alkaen koko Suomen alueella (Ahvenanmaata lukuun
ottamatta).