Vapaaehtoistyössä Jerusalemissa

Kerrotko lyhyesti itsestäsi, kuka olet ja mikä on taustasi?
Olen Jasmin Hautamäki, 23-vuotias, Satakunnan Kankaanpäästä. Pääsin ylioppilaaksi 2010 ja sen jälkeen olen viettänyt välivuosia opiskellen venäjää, kasvatustiedettä ja psykologiaa. Olen uskossa Herraan Jeesukseen ja kuulun Honkajoen Helluntaiseurakuntaan. Rakastan kissaani Edgaria ja sydäntäni lähellä ovat myös kuntosali, lenkkeily ja sudokut. Suhtaudun positiivisesti tulevaan ja olen luottavaisin mielin Jumalan johdatuksessa. Syksyllä 2015 aloitan sosionomiopintoni Hämeenlinnassa.

Miten sait idean lähteä vapaaehtoiseksi Israeliin?
Vaikka sain opiskelupaikan, halusin silti pitää vielä yhden vapaavuoden. Äitini suositteli minulle vapaaehtoistyötä erityisesti Israelissa. Olen vasta viimeisinä vuosina kiinnostunut Israelista ja juutalaisista, joten laitoin paperit menemään Israelin Ystävät Ry:lle. Koin tärkeäksi oppia juutalaisuudesta muutenkin kuin paperiversiona. Paikaksi halusin ehdottomasti Jerusalemin, koska minua kiinnostaa tapahtumat ja paikat, mitä Raamatussa kerrotaan tuosta kaupungista. Minua kiinnostaa vapaaehtoistyö myös Venäjällä ja Kanadassa.

Kertoisitko työnkuvastasi? Millaisia päiviä, mitä
 teet, millainen on työympäristösi ja työilmapiiri?
Rutinoiduin nopeasti työhöni, joita vapaaehtoisilla oli viisi päivää viikossa. Tein kolmen kuukauden pestin, joten sain jokaiselta kuukaudelta yhden vapaapäivän, jonka sai viettää milloin halusi. Omani käytin reissun lopussa vanhempieni kanssa. Tein välillä myös kuusi päivää viikossa töitä, jotta voisin saada extrapäiviä. Olin vammaisten seuraneitinä, kuljetin heitä ulkona kävellen tai pyörätuolilla, tein kampauksia, meikkailtiin, leikittiin, tanssittiin ja laulettiin. Mikään päivä ei ollut samanlainen. Sateella olimme sisätiloissa. Työkieli asukkaiden kanssa oli heprea ja työntekijöiden kanssa arabia. Maahan saapuessa osasin vain Shalom! -tervehdyksen ja melko nopeasti omaksuin arkisia sanoja. Toisinaan oli vaikeaa keskustella työntekijöiden kanssa, koska englantia ei osattu ja minulta ei arabia eikä heprea suju.

Kertoisitko lyhyesti vapaaehtoistyöpaikastasi paikkana ja sen sijainnista?
Työskentelin valtion omistamassa ja tukemassa vammaisten asumiskeskuksessa Elwynissä. Se sijaitsee Kiryat Yovelissa lähellä Hadassan sairaalaa. Keskustaan pääsee bussilla ja junalla melko nopeasti. Elwyn on rauhallinen, aidattu alue ja portilla vartioivat mukavat vartijat.

Miten asut? Miten asuminen on järjestetty vapaaehtoisille?
Vapaaehtoisille oli oma siipi aktiviteetti-rakennuksesta. Meillä oli keittiö ja pesutilat, jotka olivat toimivia ja ajoivat asiansa. Kylminä päivinä piti hetken odotella lämmintä vettä. Meille oli varattu viisi huonetta, joihin jokaiseen mahtui kaksi vapaaehtoista. Sain majoittua ihanan suomalaisen Tainan kanssa. Nettiyhteys toimi riittävästi, vaikka muutaman päivän katkoksia ilmestyi. Saimme lämpimän ruoan kaksi kertaa päivässä ja kerran viikossa päivitettiin jääkaapin elintarvikkeet. Ruoka oli hyvää ja sitä riitti.

Mikä on antoisinta vapaaehtoistyössä?
Tutustua uuteen kulttuuriin. Itseltäni vei hirmuisesti energiaa keskittyä puhumaan ja hoitamaan asioita englanniksi. Onnistumisen tunnetta koin vammaisten parissa kun he ymmärsivät hepreaani, löytäessäni Jerusalemista ne paikat, joissa halusin vierailla ja huomatessani, että huumorilla pärjää pitkälle. Ensikertalaisena vaparina aloin vasta puolessavälissä matkaa ymmärtää kuinka etuoikeutetussa asemassa olin. Sain seurata Jeesuksen jalanjälkiä ja tutustua paikkoihin missä rakas Vapahtajani oli kulkenut. Muistan ikuisesti tunteet, kun katselin illalla tähtitaivasta tullessani alueelle ja kuullessani tutut linnunlaulut. Ehkäpä ne linnut olivat kotimaasta tuomassa terveisiä.

Mitä pidät Jerusalemista?
Saavuin Jerusalemiin syyskuussa, jolloin ilmat olivat vielä lämpöisiä ja rusketustakin sai otettua. Vaatteita piti etsiä lisää, kun ilmat alkoivat kylmetä ja villasukkia pidin öisin. Ihmettelin monet kerrat kaupungin mäkisyyttä, kapeita kujia ja runsasta kukkien rönsyämistä kivikoista. Haifa tekee työtä, Tel Aviv juhlii ja Jerusalem rukoilee -sanonta piti paikkansa. Jerusalemissa vierailin itkumuurilla ensimmäisen kerran lehtimajanjuhlien aikana ja myöhemmin rauhallisempana aikana kävin rukoilemassa aivan kivien äärellä. Kaupungissa juutalaisuutta ei voinut olla huomaamatta ja nautin monet kerrat siitä, että sain istua Jaffa-kadulla ja seurata väkeä. Pidin Jerusalemista paljon ja vierailimme vuokra-autolla muissa kaupungeissa vanhempieni kanssa.

Mitä pidät Israelista, ihmisistä ja kulttuurista?
Olen hitaasti lämpenevä ihminen ja kesti hetken, ennen kuin ajattelin maata minulle uutena maana. Liputan Israelin puolesta! Ihmiset ovat siellä myös ihmisiä, tosin he keskustelevat kädet  ja koko ruumis mukana heiluen tukemassa juttelua. Torilla huudellaan äänekkäästi ja oma kanta ilmoitetaan helposti. Kulttuuri tempaisee mukanaan, kaduilla saat maistella falafelejä ja shwarmoja, musiikin soidessa on normaalia alkaa taputtamaan käsiä ja mennä mukaan piiritanssiin. Israelissa osataan iloita näyttävästi.

Vinkkejä maahan tuleville vapaaehtoisille? Mitä olisi hyvä tietää?
Jos lähdet naisena yksin matkaan, eikä sinulla ole ystäväpiiriä maassa, varaudu siihen, että ”oppaita” kyllä löytyy. Maassa viihtyminen on suoraan verrannollista kielen osaamiseen.  Juutalaiset voivat olla ujoja ja vie hetken ennen kuin keskustelu kehittyy. Huumorilla pääset pitkälle, kun opit tuntemaan tilanteita. Varaudu siihen, että koti-ikävä yllättää, mutta voit myös menettää Israelille sydämesi. Itseäni auttoin paljon, kun sain kirjoittaa tuntemuksiani ja ajatuksiani blogiin, mistä lähimmäiset saivat samalla lukea matkan kulusta. Sinun ei tarvitse tietää maan historiasta tässä ja nyt kaikkea, eikä olla hepreankielen tohtori, sillä opit varmasti kieltä ja erityisesti arkipäivän sanontoja. Sinulla voi käydä tuuri, niinkuin minulla, ja pääset työskentelemään arabien kanssa. Opit samalla heidän kulttuuriaan. Vapaaehtoinen tulee maahan omasta tahdostaan auttamaan ihmisiä ja oppimaan samalla kulttuuria.

Lisää tietoa Israelin Ystävät ry:n kautta tapahtuvasta vapaaehtoistyöstä löydät Vapaaehtoistyö-valikon alta.